В Саудитска Арабия вдигат заплатите и стипендиите

3720
В Саудитска Арабия вдигат заплатите и стипендиите
Снимка: Getty Images/Guliver

Саудитска Арабия обяви, че са увеличени заплатите и ползите за гражданите, за да се смекчи влиянието на икономическите реформи, включително първите данъци в кралството, въведени след спада в цените на петрола.

Повечето работещи саудитски араби са на държавна работа и, както и гражданите на други петролни монархии в Персийския залив, отдавна се ползват от щедра социална система.

Обвинен в корупция саудитски министър се "върна на работа"

Саудитски министър, който бе арестуван по-рано заради обвинения в корупция се е "върнал на работа", след като е била „доказана не...

След катастрофата на петролния пазар през 2014 г. Саудитска Арабия, както и съседните Обединени арабски емирства, обявиха пет процента данък върху добавената стойност за повечето стоки и услуги, който влезе в сила в началото на тази година.

В ход, който има за цел да "смекчи влиянието на икономическите реформи върху саудитските домакинства", кралят издаде указ в петък, с който се нарежда увеличаване на доходите на военния персонал и държавните служители с 1000 риала (222 евро).

Стипендиите на студентите са увеличени с 10%.

Дълго време страните в богатия на петрол Персийски залив бяха без данъци както за богати, така и за работещите там пришълци от чужбина. Но данъци бяха въведени след сериозния спад на цените на черното злато, което доведе до нарастване на бюджетните дефицити.

Саудитска Арабия също така засили усилията си за насърчаване на заетостта на собствените си граждани.

Саудитска Арабия и ОАЕ въведоха ДДС

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства въвеждат от понеделник, 1 януари, Данък добавена стойност, съобщава AFP. Двете страни ...

Безработицата сред саудитците на възраст 15-24 години миналата година беше 32,6%, сочат данни на Международната организация на труда.

Саудитска Арабия отчете икономически спад през 2017 г. за първи път от осем години поради тежките мерки за строги икономии.

Бюджетът за идната година предвижда рекордни разходи за кралството, което е мярка, имаща за цел да върне икономиката към положителен растеж.

Съгласно кралското постановление от петък военните, които служат на границата с Йемен, където Саудитска Арабия е съюзник на правителството във война срещу шиитските бунтовници, ще получат премии от 5 000 риала ( 1 108 евро).

Също така държавата покрива до 850 00 риала (18 839 евро) данък на всеки гражданин при покупката на първо жилище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com