В Токио засилват мерките срещу COVID-19 - какви ограничения въвеждат

1299
В Токио засилват мерките срещу COVID-19 - какви ограничения въвеждат
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Токио, Япония се готвят официално да поискат от правителството на страната да въведе засилени мерки срещу разпространението на коронавирус в столицата поради влошената динамика на растежа на броя на новите случаи, информира ТАСС, позовавайки се на японската обществена телевизия. Отбелязва се, че в близко бъдеще може да бъде изпратена официално подходяща молба. По този начин Токио ще се превърне в четвъртата префектура в Япония, където властите са въвели засилени мерки срещу разпространението на коронавирус.

По-рано тази седмица подобни мерки бяха предприети в префектурите Осака, Мияги и Хиого. Като част от тези мерки, по-специално местните власти могат да ограничат работното време на заведенията за хранене до 20:00 ч. и да изискват от ресторантьорите да забраняват на хора със симптоми на инфекция и без защитни маски да посещават заведения. В случай на отказ да се съобразят със съответните изисквания, префектурните власти са оправомощени да налагат глоби от ресторанти в размер до 200 000 йени (до 1818 долара).

Кога ще бъдат ученическите олимпиади, отложени заради Covid мерките

Министерството на образованието утвърди датите за провеждане на ученическите олимпиади и състезания, които през март и април бяха отлож...

Освен това, обхватът на тестовете за коронавирус, проведени в региона, беше разширен и беше подготвен максималният брой карантинни съоръжения и болнични легла за заразените. В същото време префектура Осака вече обяви, че въвежда местен извънреден режим поради влошаването на ситуацията. Ден преди това, Япония отбеляза максимално увеличение през последните два месеца на нови случаи на коронавирусна инфекция - най-малко 3,4 хил.

Най-тежката ситуация беше в западната префектура Осака. Там лекарите откриват над 870 инфекции на ден, което е максимумът за цялото време на пандемията. Освен това, 70% от леглата в болниците на префектурата вече са заети. Японските власти въведоха извънреден режим в няколко региона на страната още на 7-ми януари. Продължи най-дълго (до 22-ри март) в Токио и прилежащите префектури Канагава, Сайтама, Чиба. Правителството обаче ще продължи да регулира ресторантите и баровете. Преди да бъде отменено извънредното положение, им беше наредено да затварят в 20:00 ч. и да спрат да продават алкохол един час преди това.

След отмяната на ограничението, работното време на тези заведения беше удължено до 21:00 ч. Гражданите също продължават да бъдат призовавани да не напускат домовете си ненужно, а частният бизнес се насърчава да премести служителите си на работа от влкъщи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Тайван предупреди китайски кораби, навлезли във водите му

Kораб на индийския военен флот пресрещна отвлечения кораб "Руен", ето какво последва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com