В Турция има 4 лагера за терористи с 15 000 бойци

4839
В Турция има 4 лагера за терористи с 15 000 бойци

Четири лагера на различни терористични организации, в които се намират почти 15 000 души, са разположени на територията на Турция до границата със Сирия. Това съобщава агенция Доган, позовавайки се на извадки от полицейски доклад, подготвен за прокуратурата.

„Групировки като „Ислямска държава“, „Джебхат ан-Нусра“, „Кетибет ул-Талибан“ са създали 4 лагера за тренировки в близост до границата със Сирия. В тях се намират около 14 700 бойци. Това са лагерите Атман, Аекробат, Анадан и Харим-Тафар Такхарим“, се казва в отчета на полицията от Диарбекир. В него се посочва, че бойците, които са в тези лагери, идват от Кавказ, Средна Азия, Близкия изток и Северна Африка.

ООН: Над 2 милиона стават бежанци след започване на ударите срещу ИД в Мосул

Над 2 милиона души ще се превърнат в бежанци заради въздушните удари срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, пр...

Подготовката на тази инфраструктура е започнала още в началото на 21 век и е организирана от „Ал Кайда“, към която впоследствие са се присъединили и други терористични организации. След избухването през 2011 г. на кризата в Сирия групировките са пренасочили вниманието си именно към тази държава. „За осигуряването на бойците с боеприпаси са се използвали легални и нелегални възможности за преминаването на турската граница. За съжаление фактът, че територията на Турция се използва от терористите за проникване в Сирия, вреди на международния имидж на нашата страна, която се опитват да представят като помощник на тези групировки“, констатира докладът, предаде БГНЕС.

Полицията предупреждава, че „по никакъв начин не трябва да се пренебрегва вероятността от терористични атентати в Турция, защото дейността на групировките в Сирия директно се отразява на Републиката“. „ИД планира нападения в Турция, за да принуди Анкара да се включи във войната в Сирия. Цел на терористите могат да бъдат военни и првоохранителни органи в провинция Шанлъурфа. Има разузнавателни данни, че сред целите са Анкара и Истанбул, където има много посолства“, се отбелязва в доклада. Също така се съобщава, че терористите са планирали незаконно да вкарат в Турция 10 коли-бомби.

“През последните месеци нарасна броят на турските граждани, участващи в сблъсъците в региона и извършващи смъртоносни атентати в Турция. Чужденци и турци, пострадали при сблъсъците в Сирия, са настанявани в болници в граничните области на Турция, където биват регистрирани със сирийски имена и фамилии“, се казва още в документа. Освен това в Турция различни организации и имами водят пропаганда в полза на ИД и участието във войната в Сирия. На терористите също така помагат и някои сирийски бежанци.

Полицията смята, че „демократична и светска Турция е една от главните цели на „Ислямска държава в региона“. Групировката смята страната за държава на неверници, в която политическата система трябва да се смени с ислямистка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com