Войната в Израел: Напрежението продължава да ескалира (ВИДЕО)

5290
Войната в Израел: Напрежението продължава да ескалира (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Продължава ескалацията на напрежението в Близкия изток. То възникна, след като на 7 октомври палестински бойци организираха изненадваща атака на израелска земя. Оттогава израелската армия поде истинска война от въздуха по Ивицата Газа, разрушавайки цели квартали.

Ще има ли сухопътна израелска операция?

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че всички бойци на "Хамас" са "обречени". Израелските военни се "подготвят" за сухопътна инвазия с цел унищожаване на военния и правителствения потенциал на "Хамас", каза той. Военният кабинет на страната "работи денонощно", докато не постигне победа, допълни премиерът.

Думите му идват в потвърждение на решителността на Тел Авив да нахлуе в Ивицата Газа. За сухопътна инвазия се заговори още в първите часове след нападението на Хамас, но с времето нещата сякаш се поуталожиха и изглеждаше, че на този етап Израел ще се задоволи с удари от въздуха. Така, въпреки че струпа 300 000 армия край Ивицата по изключително бърз начин, до момента Израел не е дал заповед за атака.

Още: Кое е пропаганда и кое - истина: София Коен за войната в Израел (ВИДЕО)

След спешното посещение на Джо Байдън в региона се заговори, че САЩ са разубедили Тел Авив или поне са отложили плановете му за сухопътно нападение. Това обаче, явно не е така, след като днес Байдън категорично отрече да е притискал Нетаняху да отложи нахлуването в Газа.

За сериозните последици от такава атака обаче предупреди френският президент Еманюел Макрон. "Мащабно израелско сухопътно нахлуване в Ивицата Газа би било грешка", заяви той при посещението си в Кайро. Макрон предупреди, че то ще навреди на цивилното население, без да гарантира дългосрочната сигурност на Израел.

Бойните действия

През последното денонощие не липсваха въздушни удари от израелска страна срещу Газа. От Хамас обаче отговориха с обстрел, като има данни за поразена жилищна сграда на едва 8 километра от столицата Тел Авив.

Още: Изтребители и ПВО: САЩ пратиха допълнителни в Близкия изток заради ранени свои войници

От страна на Хамас е имало и опит за силна морска атака срещу Израел. Той обаче е бил отблъснат, съобщават израелските сили. Разпространени кадри показват преследване с лодки и водолази при крайбрежието, предава Ройтерс. Според Израел кадрите са от 24 октомври и са заснети във водите до кибуца Зиким, Ашкелон – близо до Ивицата Газа.

В обект на атака се превърна и Сирия. Осем сирийски войници са били убити, а други седем са ранени след израелска атака в югозападната част на страната, твърди държавната информационна агенция САНА, позовавайки се на военен източник. По-рано в сряда Израелските сили за отбрана съобщиха, че израелски изтребители са извършили въздушни удари по сирийска военна инфраструктура и минохвъргачки. Израел граничи именно с югозападна Сирия, като от сирийска страна там се трупат стотици бойци, подкрепяни от Иран.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1405 души, а 5431 са ранени. Други 218 са взети за заложници, като сред тях има граждани на най-различни страни, 100 души пък се водят за изчезнали.

От палестинска страна се съобщава за близо 6600 жертви – 6546 от тях в Ивицата Газа и 103 на Западния бряг. Според данните на Ал Джазира, най-малко 2085 от тях са деца, а 1120 – жени. Има загинали и 11 журналисти. Ранените са над 19 200, като 17 439 от тях са в Газа, а 1828 – на Западния бряг. 2000 от ранените са деца, а най-малко 1400 са жени, посочва Ал Джазира.

Заложниците

Неясна остава и съдбата на похитените от Хамас граждани. По последни израелски данни те са около 220. Над половината от тях са с чуждестранни паспорти на 25 различни страни, включително 54 тайландци, съобщи днес израелското правителство, цитирано от Ройтерс. Според осъвременените данни на израелските власти за 328 души от 40 страни е потвърдено, че са загинали или са в неизвестност след изненадващото нападение на бойците на "Хамас" на 7 октомври срещу Южен Израел.

Още: Кристалина Георгиева: Случващото се в Израел няма да е последният шок

Катарските посредници призоваха ислямистката групировка "Хамас" да ускори темпото на освобождаване на заложници, без да очаква отстъпки от Израел. Вероятно единият от аргументите, които Катар използва, за да убеди екстремистите, е, че с освобождаването на голяма група заложници палестинската групировка ще постигне облекчаване на логистиката за своите бойци, на които сега им се налага да изхранват заложниците и да им осигуряват сигурни прикрития, както и да лекуват ранените от тях. Това казват трима дипломати и регионални източници, запознати с преговорите, които се водят с участието на Катар, съобщава Reuters.

Тревогна новина дойде днес от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Според изданието, "Хамас" и нейните съюзници подготвят информационната среда, за да обвинят Израел за евентуална смърт на заложници в Ивицата Газа, особено ако групировката, контролираща анклава, започне да убива похитените.

Дипломатическо напрежение

На дипломатическия фронт също нещата се развиват изключително бурно. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че отменя плановете си да посети Израел заради "нечовешката" война срещу ислямистката групировка "Хамас" в Газа. "Имахме проект да отидем в Израел, но той беше отменен, няма да отидем", заяви Ердоган пред депутати от управляващата партия в парламента, като добави, че гледа на "Хамас" като на "освободители", които се борят за собствената си земя.

Израел реагира остро и осъди думите на турския президент. ""Хамас" е отвратителна терористична организация, по-лоша от "Ислямска държава" (ИДИЛ), която брутално и умишлено убива бебета, деца, жени и старци, взема цивилни граждани за заложници и използва собствения си народ като жив щит", написа говорителят на израелското външно министерство Лиор Хаят в Twitter, цитиран от The Times of Israel. "Дори опитът на турския президент да защити терористичната организация и подстрекателските му думи няма да променят ужасите, които целият свят е видял, и недвусмисления факт: Хамас = ИДИЛ", добавиха още от израелското МВнР.

Още: The New York Times: Израел показа ракета, която не е ударила болницата в Газа (ВИДЕО)

На този фон продължават и взаимните обвинения кой е отговорен за атаката на Хамас в началото на месеца. "Кремъл иска да отклони вниманието ни от войната в Украйна и да спре нашата подкрепа за украинците. От 7 октомври вече почти няма статии за Украйна по първите страници на медиите - заради събитията в Израел. Не мисля, че това е случайност", посочва генерал Бен Ходжис, който в момента е председател на мозъчния тръст GLOBSEC. По думите му Хамас и Хизбула не биха могли да направят нищо съществено, ако не получаваха помощ от Иран.

В този дух, американското издание Wall Street Journal твърди, че Иран е обучил около 500 бойци на Хамас и то на своя територия. Според информацията ученията са се провели под ръководството на специалните сили Ал-Кудс на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (елитните части на иранските въоръжени сили) и в присъствието на командващия корпуса генерал Исмаил Каани.

Същевременно бе съобщено, че лидерът на ливанската „Хизбула“ е обсъдил ситуацията в Газа с висши служители на палестинските групировки „Хамас“ и Ислямски джихад. Новината съобщава Анадолската агенция, която се позовава на информация на телевизионния канал Ал-Манар, свързан с „Хизбула“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com