The New York Times: Израел показа ракета, която не е ударила болницата в Газа (ВИДЕО)

5976
The New York Times: Израел показа ракета, която не е ударила болницата в Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Взривилата се във въздуха ракета, заснета от "Ал Джазира", най-вероятно не е това, което е причинило експлозията в болница "Ал Ахли" - болницата в Газа. Това твърди The New York Times на база собствено разследване.

Какво показват видеокадрите?

Според авторитетната американска медия, видеото, заснето от камера на "Ал Джазира", всъщност показва взривила се ракета на около 2 мили встрани от болницата. Ракетата е изстреляна от Израел, не от Газа, и изглежда експлоадира над границата между Израел и Ивицата Газа, поне на 2 мили разстояние от болницата (в материала на The New York Times има и карти, а препратката е най-долу в текста). Именно това видео първо беше показано в личния профил в Twitter на говорителя на израелската армия подполковник Джонатан Конрикус като доказателство какво се е случило в болницата. Същото видео се появи и в профила в Twitter на израелската армия, при това с изричното уточнение "Проверявайте си видеокадрите преди да обвинявате Израел":

ОЩЕ: Израел публикува ВИДЕО, показващо чия ракета удари болницата в Газа. Жертвите се увеличават

Експлозията в лечебното заведение отговаря на версията за паднала ракета, изстреляна в близост до болницата, която е дефектирала малко след изстрелването си и все още е имала неизразходвано гориво. The New York Times посочва, че има много видеокадри, показващи как палестински екстремисти изстрелват множество ракети югозападно от болницата минути преди взрива в лечебното заведение:

Медията е направила синхронизация на още пет видеа, заснети по същото време с това на "Ал Джазира", включително на израелската телевизия Канал 12 и охранителна камера и са използвани сателитни данни за триангулация на точката, откъдето е стреляно. Заключението – ракетите, които се виждат на кадрите на "Ал Джазира", са изстреляни в близост до израелския град Нахал Оз. Вече имаше анализ в Twitter, че става въпрос за ракети от ПВО щита "Железен купол". Освен това, тази ракета е изстреляна след серията от изстреляни палестински ракети:

Има обаче и видеокадри, показващи израелска бомбардировка и две експлозии в близост до болницата две минути преди самата болница да бъде ударена. Важно уточнение – експлозията става в двора на лечебното заведение, където са се събрали хора и има много кадри на изгорели до неузнаваемост автомобили, няма директен удар по сграда на самата болница:

Освен това, оставеният кратер след взрива е сравнително малък и това беше изтъкнато от Тел Авив като доказателство, че не става въпрос за лазерно насочвана бомба. "Хамас" така и не показа осколки или останки от боеприпаси след взрива, за които да може да се каже, че са израелски:

The New York Times изрично подчертава, че няма отговор какво точно се е случило в болницата и кой е отговорен. Заключението на израелските и американските служби, че дефектирала ракета на палестинските екстремисти ("Хамас" или "Ислямски джихад" - Израел сочи "Ислямски джихад" в случая) е причината за взрива в лечебното заведение остава "правоподобно", пише в материала на американската медия. Там са цитирани и източници от службите на САЩ, които казват, че са анализирали видео, показващо изстрелване на ракета от палестинските екстремисти и дефектиране на установката, преди част от ракетата да падне върху територията на болницата. Не може да пренебрегнем новата информация, но засега оставаме уверени в досегашните си заключения, обясни един от източниците. Говорител на АНС (Агенцията за национална сигурност на САЩ) обаче призна, че има различни интерпретации на видеокадрите с изстреляната от палестинските бойци ракета. Има и специализиран анализ, според който 15% от изстреляните от "Хамас" и "Ислямски джихад" ракети дефектират спрямо около 10% при предишни боеве с израелските въоръжени сили.

ОЩЕ: Всичко за израелската версия за удара по болницата в Газа: Твърдения и доказателства (ВИДЕА)

Резултатите от удара

Все още няма яснота колко всъщност са жертвите на случилото се. Официално палестинското здравно министерство съобщи за 471 жертви, но не бива да се забравя, че говорим за министерство, контролирано от "Хамас". Оценките на западните служби са за много по-малко загинали: Западни данни: Реално жертвите в болницата в Газа може да са под 50

Източник: The New York Times

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Гладки отношения с Русия": Южна Корея няма да даде военна помощ на Украйна

Отиде си дясната ръка на Ким Чен ир

Заради пренаселеност: Китайски алпинисти останаха блокирани на скала повече от час (СНИМКА+ВИДЕО)

Малайзия включва орангутани в дипломацията си

Изтребител F-16 се разби в Сингапур

Заради повреда в колесника: Товарен самолет кацна аварийно в Истанбул (ВИДЕО)

Забравиха го в колата: 7-годишно дете загина в ОАЕ

"Хамас": Това е последният шанс на Израел да си върне заложниците живи (ВИДЕО)

САЩ потвърдиха: Спрели са продажбата на тежки бомби за Израел заради Рафах

САЩ: Граничният пункт "Керем Шалом" ще бъде отворен утре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия