Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Израел: Всички са за удължаване на примирието, но окончателно решение засега няма (ВИДЕО)

29 ноември 2023, 23:30 часа • 3096 прочитания

Нова група заложници, сред които 10 израелци и четирима чуждестранни граждани, бяха предадени на Червения кръст тази вечер, съобщиха израелските отбранителни сили.

Канцеларията на Нетаняху съобщи, че сред 14-те освободени заложници в Газа е и 13-годишният Гали Таращански, чието освобождаване поиска руското външно министерство. В замяна Тел Авив освободи 30 палестинци. 

Сред пуснатите бе и Мейраф Тали – жената с български произход, която почти два месеца беше държана в плен от терористите на "Хамас", е сред групата освободени заложници на 29 ноември. Заедно с останалите заложници тя преминава първо медицински прегледи, след което ще може да се прибере при семейството си, потвърди и нейният доведен баща пред БНТ.

Още: Ще има ли удължаване на примирието между Израел и Хамас?

По-рано днес "Хамас" освободи и двама заложници с руско гражданство в знак на "благодарност" за позицията, заета от руския президент относно войната в Израел. Новината обяви на 29 ноември високопоставеният служител на терористичната групировка Муса Абу Марзук, който е част от политическото крило на "Хамас". Не е ясно дали двамата заложници имат и израелско гражданство.

Оптимизъм

Новата размяна идва в момент, в който преговарящите продължават да работят за удължаване на примирието между Израел и Хамас, което продължава вече шести ден. Ключовият посредник Катар е "много оптимистично настроен", че ще бъде обявено удължаване, каза говорител на външното министерство пред CNN.

Военното крило на ислямистката организация също е информирало посредниците, че е готово за удължаване на примирието и че може да освободи израелските заложници, които то самото, други съпротивителни движения и други страни държат в ръцете си "съгласно условията на съществуващото примирие", твърди източникът.

Ако няма удължаване, Израел подновява атаките

Израел приветства освобождаването на десетки заложници през последните дни и казва, че ще запази примирието, ако Хамас продължи да освобождава пленници. Все пак премиерът Бенямин Нетаняху подчерта в сряда, че ще поднови кампанията си за елиминиране на Хамас, който управлява Газа от 16 години и организира смъртоносната атака срещу Израел, дала начало на последният опустошителен конфликт.

През първите пет дни от примирието Хамас освободи 81 заложници , предимно жени и деца. Израел от своя страна пусна от затворите 180 палестинци – главно жени и непълнолетни, много от които бяха държани зад решетките без обвинения.

Още: Войните в Израел и Украйна: България дава над 1 млн. лв. за хуманитарна помощ

31 деца, държани като заложници в Ивицата Газа, бяха освободени в рамките на временното споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", но след 54 дни 9 деца все още се намират в плен. Най-малкото от тези деца е на 10 месеца – Кфир Бибас.

Днес обаче се появи съобщение от палестинска страна, че малкият Кфир е загинал в плен, като новината все още не е потвърдена от Израел, който уточни, че проучва информацията.

САЩ искат споразумението да продължи

Съединените щати също искат споразумението между Израел и Хамас. За тази цел държавният секретар Антъни Блинкен отпътува за Израел, като преди това каза, че ще се съсредоточи върху удължаване на паузата в боевете в Газа, „така че да продължим да извеждаме повече заложници и повече хуманитарна помощ“.  

„Бихме искали да видим паузата удължена, защото това, което тя даде възможност, преди всичко е освобождаването на заложниците и обединяването им със семействата им“, каза Блинкен. „Това също така ни позволи да насочим хуманитарна помощ към хората в Газа, които толкова отчаяно се нуждаят от нея. Така че продължаването му по дефиниция означава, че повече заложници ще се приберат у дома, повече помощ ще влезе в Газа“, каза Блинкен.

Първият американски дипломат каза, че също така вярва, че удължаването на паузата е нещо, което Израел иска, защото „те също така са силно фокусирани върху връщането на хората у дома“. Той планира да обсъди въпроса на срещите си с израелски официални лица през следващите дни. „Ще обсъдим с Израел как може да постигне целта си да гарантира, че терористичните атаки от 7 октомври никога няма да се повторят, като същевременно поддържаме и увеличаваме хуманитарната помощ и свеждаме до минимум по-нататъшните страдания и жертви сред палестинските цивилни“, каза Блинкен.

Още: "Касапинът на Газа": Ердоган с тежки обвинение към Нетаняху

Президентът Джо Байдън също каза на събитие в Колорадо, че е разговарял с членове на своя екип по национална сигурност за следващата група заложници, които ще бъдат освободени от Хамас. Освен спирането си в Израел, Блинкен ще пътува до Западния бряг и след това до Дубай за срещата на върха за климата COP28.

Пентагонът: Няма нападения срещу американски войници от старта на примирието между Израел и Хамас

"Хамас" поканиха Илон Мъск да посети ивицата Газа

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес