Връчиха Нобеловата награда за мир на Малала и Кайлаш Сатярти

11721
Връчиха Нобеловата награда за мир на Малала и Кайлаш Сатярти
Снимка: Gettyimages

Пакистанското момиче Малала Юсуфзай получи Нобеловата награда за мир, като на 17 години стана най-младият лауреат на престижното отличие, което споделя с друг защитник на правата на децата, индиеца Кайлаш Сатярти.

"Младо момиче и един по-възрастен мъж, една пакистанка и един индиец, една мюсюлманка и един индуист, и двамата са символи, от които светът се нуждае – повече единство, братство между страните", каза председателят на Нобеловия комитет Торбьорн Ягланд преди да им връчи наградата в кметството на Осло.

Малала се надява да стане премиер на Пакистан

Преди получаването на нобеловата си награда за мир Малала Юсафзай изрази пред Би Би Си надеждата си да успее в политическата си карие...

Двамата лауреати, облечени в традиционни дрехи, Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатярти бяха възнаградени за борбата си за правото на децата, най-вече на момичетата, на образование и за борбата срещу детския труд в заводи и цехове, където са приравнени с роби.

"Знанието води към демокрация и свобода", изтъкна Яглад. Церемонията беше прекъсната за кратко, когато мъж застана пред Малала и разпъна пред нея знаме, но бързо беше отстранен от агентите по сигурността.

По данни на ООН близо 58 милиона деца във възраст да посещават начално училище не се обучават, а Световната организация по труда (МОТ) съобщава, че 168 милиона деца в цял свят са принудени да работят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com