За първи път в историята на Саудитска Арабия жена стана главен редактор на вестник

19180
За първи път в историята на Саудитска Арабия жена стана главен редактор на вестник

Арабският свят бе изненадан от медиен прецедент – за първи път в историята на Саудитска Арабия жена бе избрана за главен редактор на вестник. На страницата на онлайн изданието на англоезичния "Сауди Газет" се съобщава, че Сомая Джабарти поема ръководството на вестника, съобщава АП, цитирана от Стандарт Нюз.

Джабарти наследява Халед Алмаена, който пише, че тя е работила с него 13 години и е решителен и самоотвержен журналист, като набляга на това, че не половата принадлежност, а заслугите й са били определящи. "Горд съм, че изиграх своята роля в нейната кариера и спомогнах за новоназначението й", споделя той.

Саудитска Арабия стои зад атентатите във Волгоград

Саудитска Арабия е замесена непосредствено в терористичните удари в Русия, съобщи иранската полуофициална агенция Фарс, позовавайки с...

"Бях приятно изненадана, защото не мислех, че ние като страна сме готови за жена главен редактор. Но смятам, че това решение е показателно и не е случайност", казва Джабарти пред „Уолстрийт Джърнал”.

Журналистката изрази надеждата, че това историческо събитие ще отвори вратата за други жени и млади хора да се целят в отговорни медийни постове занапред, и благодари на ръководството на издателската къща, както и на своя ментор и предшественик Халед Алмаена.

Този случай е прецедент. Като цяло жените в журналистиката в кралството са изключително малко, тъй като ултраконсервативното духовенство смята, че жени не трябва да работят на едно място с мъже. Има 15 ежедневника, като само 2 от тях и на английски. Саудитска Арабия се намира на 164-то място от общо 180 в класацията за свободата на световната преса за тази година, публикувана миналата седмица от "Репортери без граници".

 

В Саудитска Арабия забраниха празнуването на Нова година

На религиозната полиция в Саудитска Арабия, където се прилага сурова форма на исляма, й се отваря работа преди Нова година, предава АФП...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com