Заради земетресенията: Ердоган предлага законови промени в Турция

2326
Заради земетресенията: Ердоган предлага законови промени в Турция
Снимка: Getty Images

Президентът Реджеп Таийп Ердоган започна речта си на „Съвета по фактите за земетресението и градската трансформация“, който се проведе в хотел в Шишли, с думите, че поздравява участниците с най-сърдечни чувства, предаде Анадолската агенция.

С пожелание Съветът да бъде полезен за страната, нацията и особено за градовете, които са преживели земетресения или са застрашени от земетресения, Ердоган благодари и на учените, експертите, представителите на гражданското общество и на медиите, които ще допринесат със своите знания, изводи и предложения.

Още: Щетите от земетресението в Турция надминават един трилион

Изразявайки убеждението си, че дискусиите, които ще се проведат в комисиите, и докладите, които ще бъдат изготвени, ще хвърлят светлина върху усилията за трансформация на градовете, Ердоган заяви: "Ще използваме най-пълноценно преговорите, които ще се проведат по време на Съвета за закона за земетресенията, за който започнахме подготовка. Нашата цел е да осигурим най-важния инструмент, с който разполагаме, срещу последствията от земетресенията, които заплашват нашите хора и градове. Да създадем необходимите законови промени, които ще осъществят трансформацията на градовете по най-здравословния, бърз и справедлив начин“.

Още: Преобразяват Истанбул заради предупреждения за голямо земетресение

Подчертавайки, че учените, някои от които са в Съвета, всеки ден предупреждават обществеността за приближаващата опасност, Ердоган каза следното:

"Като изпълнителна власт ние се вслушваме във всяко предупреждение. Със закона, който ще бъде приет, законодателната власт, т.е. нашият парламент, ще е изпълнил своята част. Вярвам, че съдебната власт ще участва в този процес с разбиране, което улеснява, а не усложнява работата. Очакванията ни от нашите граждани, живеещи в местата, където се извършва градска трансформация, са държавата да ги защитава с всичките си сили. Не трябва да забравяме, че всеки проект за градска трансформация, който се забавя поради дребни сметки или искания, които няма да доведат до никакви постижения, ще резултира в разрушени сгради, загубени животи, помрачено бъдеще и разбити надежди, когато се сблъскаме с евентуално земетресение“.

Още: Един турски град в кома: под отровния прах от разрушенията

Турският държавен глава заяви, че намира за полезно да припомни един факт, който експертите често споменават напоследък. "Както знаете, на картата на земетресенията в нашата страна има определени разломни линии. В продължение на много години проучванията, свързани със земетресенията, се провеждат в съответствие с тези карти. Напоследък обаче на много места, където според тези карти не би трябвало да има трусове, се случиха такива. Ето защо сега трябва да приемем всички 81 провинции на нашата страна за земетръсни зони и да проведем проучвания. При земетресенията от 6 февруари, най-голямото бедствие в историята на страната ни, видяхме, че значителна част от конструкциите в нашите градове не са в състояние да издържат на бедствие от подобен мащаб", каза турският президент, цитиран от БГНЕС.

Още: В Турция след земетресението: Обещават нови домове за всички. Но със заем

Като заяви, че положението на сградите, построени в съответствие със законодателството преди земетресението от 1999 г., е наистина тежко, Ердоган казва, че повече от 90 % от сградите, разрушени при земетресенията на 6 февруари, са построени преди 1999 г. 

Президентът заяви, че броят на пострадалите от земетресението, живеещи в контейнерни градове в засегнатите от земетресенията провинции с център Кахраманмараш, е достигнал 1,9 милиона души. "1 милион 310 хиляди граждани в приблизително 327 хиляди домакинства са се възползвали от помощта за наем, която предоставихме в зоната на земетресението. Досега сме изплатили 6 милиарда 276 милиона лири помощ за наеми на пострадалите от земетресението“, каза Ердоган.

Още: Щетите от природни катастрофи са за стотици милиарди само за половин година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com