Защо Индонезия ваксинира първо своето работещо население, а не възрастните хора?

4073
Защо Индонезия ваксинира първо своето работещо население, а не възрастните хора?
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато Индонезия се готви да започне масови инокулации срещу COVID-19, нейният план да даде приоритет на хората в трудоспособна възраст пред възрастните, целящи бързо да достигнат стадния имунитет и да съживят икономиката, ще бъде внимателно наблюдаван от други страни, предава Reuters.

Няколко държави като САЩ и Великобритания, които вече са започнали ваксинации, дават приоритет на възрастните хора, които са по-уязвими към респираторните заболявания.

По-долу са изложени възгледите на експертите за достойнствата и рисковете на индонезийския подход, при който хората в трудоспособна възраст ще бъдат ваксинирани след здравни работници и държавни служители.

ЗАЩО ПЪРВО 18-59 ГОДИШНИ?

Индонезия, която планира да започне масови инокулации с ваксина, разработена от китайската Sinovac Biotech, казва, че все още няма достатъчно данни за ефикасността на ваксината при възрастни хора, тъй като в хода на клиничните изпитвания в страната участват хора на възраст между 18 и 59 години.

В Индонезия - една минута в ковчег за неносене на маска или глоба

Хората, които отказват да носят маска, за да предотвратят разпространението на коронавируса в столицата на Индонезия, Джакарта, могат д...

„Ние не подсказваме тази тенденция“, каза Сити Надя Тармизи, висш служител на здравното министерство, добавяйки, че властите ще очакват препоръки от регулаторните органи в страната за вземане на решение относно плановете за ваксинация на възрастните хора.

Докато Великобритания и САЩ започнаха имунизациите, разработени от Pfizer Inc и неговия партньор BioNTech, който показа, че работи добре при хора от всички възрасти, Индонезия има първоначален достъп само до ваксината Sinovac.

Страната от Югоизточна Азия има сделка за получаване на 125,5 милиона дози изстрел CoronaVac на Sinovac, а първата партида от 3 милиона дози вече е в страната.

Очаква се доставките на ваксината Pfizer за страната да започнат от третото тримесечие, докато ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, ще започне да се разпространява през второто тримесечие.

„Не мисля, че никой може да стане твърде догматичен относно това, което е правилният подход“, каза Питър Колиньон, професор по инфекциозни болести в Австралийския национален университет, добавяйки, че стратегията на Индонезия може да забави разпространението на болестта, въпреки че може да не повлияе на ставките на смъртността.

Индонезия се готви да произведе 250 млн. ваксини срещу коронавируса

Индонезийската държавна корпорация Bio Farma има готовност да произведе 250 млн. дози от ваксина срещу COVID-19 до края на годината, съ...

„Индонезия, която прави това по-различно от САЩ и Европа, е ценна, защото ще ни каже (дали) ще видите по-драматичен ефект в Индонезия от Европа или САЩ заради стратегията, която правят, но аз не мисля, че някой знае отговора. "

Професор Дейл Фишър от медицинското училище Yong Loo Lin към Националния университет в Сингапур заяви, че разбира обосновката на подхода на Индонезия.

„По-младите работещи възрастни обикновено са по-активни, по-социални и пътуват повече, така че тази стратегия трябва да намали предаването от общността по-бързо от ваксинирането на възрастни хора“, каза той.

„Разбира се, възрастните хора са по-изложени на риск от тежки заболявания и смърт, така че ваксинирането на тези има алтернативна обосновка. Виждам достойнство и в двете стратегии. "

ЩЕ ПОМОГНЕ ЛИ ДА ПОСТИГНАТ БЪРЗО СТАДЕН ИМУНИТЕТ?

Десетки заразени с коронавирус журналисти в Индонезия - заради суетата на политици и бизнес

54 журналисти от държавната радиостанция на Индонезия в Сурабая са се заразили с коронавирус за кратък период от време. Трима от журнал...

Като ваксинират първо по-социално мобилни и икономически активни групи, правителствените служители на Индонезия се надяват, че правителството може бързо да достигне стадния имунитет.

Буди Гунади Садикин, министър на здравеопазването в Индонезия, заяви, че страната трябва да ваксинира 181,5 милиона души, или приблизително 67% от населението си, за да достигне стадния имунитет и изисква почти 427 милиона дози ваксини, като се приеме режим на двойна доза и 15% процент на загуба.

Някои експерти са скептични относно постигането на стаден имунитет, тъй като трябва да се направят повече изследвания, за да се установи дали ваксинираните хора могат да предадат вируса или не.

„Възможно е да има риск хората все още да могат да предадат болестта на останалите“, каза Хасбала Табрани, шеф на Индонезийската здравна икономическа асоциация.

ЩЕ ПОМОГНЕ ЛИ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ?

Ваксинирай се срещу коронавируса - защо?

Да се ваксинирам ли срещу COVID-19? Отсега се очертава този въпрос да е въпросът минимум на 2021 година! И колкото и информация да полу...

Икономистите твърдят, че успешната програма за ваксинация, обхващаща около 100 милиона души, ще помогне за ускоряване на икономиката, тъй като е по-вероятно да възобновят икономическа дейност като разходи и производство.

Фейсал Рахман, икономист от Bank Mandiri, каза, че възрастовата група от 18 до 59 години има нужди от потребление, които са по-високи от другите групи.

„Те биха могли да ускорят икономическото възстановяване по-бързо, тъй като потреблението на домакинствата допринася повече от 50% за икономиката на Индонезия“, каза той, предупреждавайки, че нарастващите случаи на COVID-19 в страната също могат да рискуват да намалят доверието на хората.

Пандемията тласна Индонезия, най-голямата икономика на Югоизточна Азия, до първата си рецесия от повече от две десетилетия миналата година, като правителството изчисли свиване от 2,2%.

Още: В Индонезия - една минута в ковчег за неносене на маска или глоба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com