Защо китайците си купуват булки от Виетнам?

4054
Защо китайците си купуват булки от Виетнам?
Снимка: Getty Images/Guliver

Лан отлично си спомня деня, в който майка й просто не се връща от пазара и изчезва. По-късно Лан научава от чичо си, че майка ѝ е в Китай. Чичото обещава на момичето да му помогне да отиде при майка си.

Историите от планинските райони на Северен Виетнам, напомнящи на тази на Лан, са много. Разстоянието от нейното село до границата с Китай е едва няколко километра. "Беше вече нощ, когато чичо ми ме преведе през границата", разказва Лан. "Там ме чакаше една жена. Тя обеща да ме заведе при майка ми. Но когато стигнахме до другия бряг на Червената река, майка ми не беше там."

Вместо да се срещне с майка си, самата тя била продадена за булка на едно китайско семейство. Незаконно и без брачно свидетелство, тийнейджърката трябвало да изпълнява ролята на съпруга против волята си. След няколко месеца успяла да избяга. Случайни минувачи отвели в полицията плачещото момиче, което не знаело и дума китайски.

Според виетнамското правителство между 2011-а и 2017-а година са били регистрирани 6000 подобни случаи на трафик на жени. А броят на нерегистрираните със сигурност е много по-висок. Основните причини са две - изключителната бедност във Виетнам и значителният недостиг на жени в Китай. Тя се обяснява с провежданата между 1979-а и 2015-а година строга политика на едно дете в семействата. Момчетата са били предпочитани като продължители на рода, а "другите" често са били абортирани.

Продавачи нерядко са роднините

Ан също била продадена. Приятел на нейния брат ѝ обещал пътуване. После изведнъж се озовала в Китай и била предлагана на китайски мъже и семейства за булка. За нея била платена сума, равна на около 5000 евро, ѝ споделил по-късно бъдещият ѝ свекър.

"Чувствах се като предмет, като пазарен продукт. Вече не бях човешко същество", описва своята ситуация по онова време тя. "Мъжете идваха и ме разглеждаха като стока, която избират. Беше толкова страшно."

Повечето от момичетата, изнесени нелегално за Китай като булки, произхождат от много бедни семейства, които разполагат само с половината от средния доход за Виетнам. Понякога продавачи на момичетата са и собствените им роднини, но основният път за износа на "стоката" е следният: по пазарите или в социалните мрежи връстници на младите жени се обръщат към тях и ги примамват в Китай под някакъв предлог. Или ги дрогират и след това ги прехвърлят през границата.

Има ли начин за противодействие?

В Първа гимназия в Бао Йен във Виетнам момчетата и момичетата от горния курс се събират, за да присъстват на обучение, което е част от правителствена образователна кампания по въпроса. Почти всеки е чувал за изчезнали момичета - от собственото семейството или сред познатите.

Служителката на виетнамското Министерство по социалните въпроси Ву Ти Туй предупреждава за опасностите, които крие трафикът на хора. Тя казва на тийнейджърите да не се подлъгват по обещанията за добре платена работа или по перспективата за красив и богат мъж. "Това, през което трябва да преминат някои момичета и жени, е жестоко - те трябва да обслужват сексуално не само съпрузите си, а и други членове на семейството", обяснява тя на децата."Ако откажат, рискуват да бъдат набити или да не получат храна."

Висока ограда и меморандум

Виетнамско-китайската граница е дълга почти 1300 км и минава през планински терен, труден за охрана. През последните години обаче се наблюдава напредък, казва Тронг Ха от граничната полиция на Виетнам.

Китайците са построили ограда, която затруднява трафикантите на хора. "Подписахме меморандум с Китай и сформирахме двустранни разследващи екипи. Съществува гореща телефонна линия за бърза комуникация с цел проверка на самоличността на жертвите и трафикантите. През последните години Китай помогна сериозно за спасяването на много жертви."

Още през 2019-а година Пекин съобщи, че при акция в страната полицията е спасила 1100 южноазиатски жени, станали жертви на трафик. Но експерти смятат, че в Китай има поне 30 милиона мъже на възраст за женене, които не могат да си намерят съпруга. И е възможно да минат 20 години, докато този дисбаланс се нормализира.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Тайван предупреди китайски кораби, навлезли във водите му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com