40% от Румъния се превръща в пустиня

11139
40% от Румъния се превръща в пустиня
Снимка: Ивайло Дончев

Южната част на Румъния лека-полека се превръща в пустиня. "Румънската Сахара" вече се разпростира на най-малко 100 000 хектара или по-точно на шест процента от територията на окръг Долж. Според климатолога Роксана Божариу климатичните промени влошават ситуацията и безводните зони стават все по-безводни, съобщава телевизия Диджи 24.

В румънската географска област Олтения местните жители и властите търсят решения срещу засушаването, но до момента без резултат. В Доброещ например бяха посадени защитни горски завеси, но те не се адаптираха към песъчливата почва, а дърветата не можаха да пораснат достатъчно, за да защитят зоните.

ООН: Сушата може да е следващата пандемия, а за нея няма ваксина

Недостигът на вода и засушаването може да нанесат щети от мащаба на пандемията от COVID-19 и рисковете от това се увеличават с повишава...

Безводните площи се увеличиха. В доклад от 2020 г. екоорганизацията "Грийнпийс" предупреди, че изчезването на горите и горските завеси в полетата заплашва националната сигурност. Според организацията през следващите 30 години над 40 процента от територията на Румъния ще се превърне в безводна степ. Моделите на климатолозите показват, че при умерен сценарий над 11 милиона румънци ще бъдат засегнати от нарастване на температурите, драстично намаляване на водните резерви и опустиняване. Сушата ще бъде новото нормално, посочва Диджи 24, цитирана от 24 часа.

Междувременно изследователи търсят решения, за да могат земеделците да използват тези площи и да имат резултати, като един от вариантите е отглеждането на екзотични плодове, информира телевизията. Експертът климатолог Роксана Божариу заяви пред Диджи 24, че според последния доклад за климатичните промени в Румъния ще има зони, които ще стават все по-безводни, а зоните с валежи могат да очакват още повече валежи. През август междуправителствената експертна група на ООН, натоварена с оценка на риска от последиците от човешка дейност върху глобалното затопляне, публикува най-обширния доклад в историята за климатичните промени, определен като "Червен код за човечеството", припомня румънската телевизия.

Според експертите на ООН последните пет години са били най-топлите през последните 170 години, а човечеството скоро ще стане свидетел на "безпрецедентни в историята екстремни метеорологични събития". В доклада за климатичната криза Румъния е в гранична зона, обясни Богдан Антонеску, специалист по метеорологични явления. Европа е разделена на пет региона, като южната част на Румъния попада в част от широкия Средиземноморски басейн, а северната част отвъд Южните Карпати попада в Западната и Централната част на Европа. За региона на север от Карпатите имаме периоди с интензивни суши, но и периоди с интензивни валежи. Южната част на Румъния попада в регион, в който ще има все по-малко валежи, особено през лятото, и тогава ще имаме суша и опустиняване. Там ще имаме горещи вълни и високи температури, обясни специалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com