Ахмети се обърна срещу Груевски

7663
Ахмети се обърна срещу Груевски
Снимка: Интернет

Ръководителят на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/Али Ахмети открито призова за протести срещу управлението на Никола Груевски в Република Македония.

Ахмети е дългогодишeн коалиционен партньор в правителството на Никола Груевски. В предаването "Пътят" по Алсат - М телевизия тази нощ Ахмети призова за участие в мирните протести срещу режима в републиката. Изявлението бе направено само няколко часа след приключването на лидерската среща, в която участва и самият Ахмети с посредничеството на посланиците на ЕС и САЩ. На нея присъстваха още и Никола Груевски, лидерът на опозицията Зоран Заев и председателят на ДПА Мендух Тачи, предаде БГНЕС.

"В неделя всички излизайте на протести", каза Ахмети и поясни, че ДСИ подкрепя протестите, които са организирани от коалицията "Граждани за Македония".

На 17 май в Скопие ще бъде организиран най-големият протест в страната срещу режима на Груевски.

"Протестите трябва да бъдат мирни и без насилие", каза още Ахмети, чиято партия е коалиционен партньор на Никола Груевски от 2006 година.

В предаването Али Ахмети призна, че неговата партия през последната година е общувала с групата, която нападна Куманово и при която загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени в неделя. Според него от ДСИ "са се опитвали да обяснат на членовете на групата значението на Охридския договор". "Нашите усилия да ги разубедим да не предприемат подобни действия се провалиха", каза още Ахмети. Лидерът на ДСИ каза, че не знае как тази група е пристигнала в Куманово и защо е планирала подобни нападения. Той призна, че лично е познавал част от хората членуващи в тази група и е преговарял с тях в неделя по време на въоръжения сблъсък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com