Бежанците на гръцките острови са се увеличили със 750%

4596
Бежанците на гръцките острови са се увеличили със 750%
Снимка: Getty Images/Guliver

За първите шест месеца на текущата година на гръцките острови са регистрирани близо 124 хил. бежанци – почти 750 % повече, отколкото е бил техният брой през същия период от предходната година, пише германското издание Der Spiegel, позовавайки се на данни от ВКБООН.

В създалата се ситуация много гърци се чувстват изоставени от Европа да се справят с проблема сами. Напрежението надделя най-напред на остров Кос, където във вторник около 1,5 хил. бежанци предизвикаха безредици. Стотици протестиращи имигранти, настояващи за бърза регистрация, започнаха да блокират крайбрежния път в главния град на острова, провеждайки седяща стачка. От полицията съобщиха обаче, че има нападнати сред служители им.

Сърбия очаква милиони бежанци

Властите в Сърбия се готвят за нова, много по-мащабна бежанска вълна, през следващите месеци. В момента в страната официално има над 7...

Кметът на Кос - Гьоргос Кирицис, се обърна с отчаян апел към правителството в Атина. „На острова може да има кръвопролития, ако не бъдат взети спешни мерки за възстановяването на реда“, се казва в писмото, адресирано до централната власт.

Стотици хиляди мигранти пристигат ежедневно от разположеното едва на километри турско крайбрежие. Държавата, хуманитарните организации и активистите са пренатоварени и очевидно зле организирани. Ситуацията в Кос обаче не е изключение, а по-скоро аналогична с тази в редица острови в източната част на Егейско море, коментират от редакцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com