Берлинският процес: Лидерите на Западните Балкани с две декларации - за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред

2231
Берлинският процес: Лидерите на Западните Балкани с две декларации - за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред
Снимка: ПЦ на МС

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, в рамките на Срещата на върха по Берлинския процес, лидерите нa страните от Западните Балкани в онлайн връзка подписаха Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред. Двата документа са сериозен успех за съвместното домакинство на България и на Република Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз.

Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС. Общият регионален пазар има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки. По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на региона е от полза и за възстановяването му от кризата с COVID-19.

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в пълно съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС.

Декларацията относно Зеления дневен ред за Западните Балкани е в пълен синхрон с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, защитата на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона. С документа страните от Западните Балкани демонстрират своята готовност и ангажираност към постигането на целите на Европейската зелена сделка, чрез значителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за региона. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие. Това ще даде възможност страните от региона да бъдат активни участници, допринасящи в развитието на политиките на ЕС, а не само в тяхното изпълнение.

В тази среща ме обхвана носталгия, защото само преди една година в центъра на София по време на нашето председателство дойдоха всички лидери от Балканите, до един. Дойдохме, обединихме се и дадохме път на перспективата за Балканите като цяло, не само за западните. Защото всичките тези 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. евро, дават възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани и това, което всички сме мечтали - обединяване във всяка една сфера - културна, жп и т.н., каза Бойко Борисов след срещата.

Борисов за Берлинския процес: Потвърждаваме категоричната ни ангажираност за развитието на Западните Балкани

„Има много символика в Съвместното домакинство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес. То е първото по ро...

Изключително благодарен съм и доволен от колегите, че се съгласиха да подпишем Софийска декларация за зелен дневен ред на страните от Западните Балкани. Защото страните членки от ЕС имаме твърд план за 2050 г. - нула емисии. Така че им благодаря, че още отсега действат по европейски, мислейки за екологията. И другото е декларацията за регионален пазар. Също наша идея, също наша мечта - колкото може повече от населението на Балканите да бъде с много по-високи доходи и да го задържим в този регион, коментира още Борисов. И благодари на немския канцлер Ангела Меркел, че е поканила страната ни да участва в Берлинския процес.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че за първи път Берлинският процес се домакинства от държава членка на ЕС и от страна, която иска да стане част от европейското семейство.

„Много хубаво, че показахте как подобни събития могат да се провеждат и при такива тежки обстоятелства. Моите поздравления за прогреса, който направихте по отношение на Единния регионален пазар“, заяви Меркел. Тя подчерта, че в следствие на пандемията от коронавируса икономиките се намират под натиск, но с предприетите днес мерки ще се даде тласък, който ще благоприятства хората и региона.

„Берлинският процес винаги е бил свързан и с помирението, и преодоляване на натрупани напрежения като наследство от миналото. Затова сме заинтересовани инициативата да продължи“, каза германският канцлер и окуражи разбирателството в региона.

Вярвам, че имаме обновен импулс и очевидна политическа подкрепа за процеса на разширяване и за провеждането на преговорите за присъединяване. Трябва да се възползваме от тази възможност за доброто на всички граждани, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев в София по време на обръщението. Заев подчерта, че за първи път от началото на съществуването на Берлинския процес съвместното домакинство се осъществява от държава от региона, която е кандидат за членство в ЕС, заедно с нейна съседна страна, която вече е в Евросъюза. Това, според него, е ясно доказателство, че регионът възприема инициативата като своя и че в рамките на това сътрудничество София и Скопие са осигурили платформа за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

Захариева и Османи председателстват среща в рамките на Берлинския процес

Среща на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани ще се състои на 9 ноември 2020 г. в рамките на първото...

Заев постави акцент върху новата динамика в процеса на присъединяване на Македония към ЕС, особено след Съвета през март, когато беше приета новата методология на преговорите и беше взето решение за започване на преговори с Албания и Северна Македония.

Той подчерта, че благодарение на германското председателство, тази динамика е получила допълнителна възможност регионът на Западните Балкани да напредва сигурно към ЕС, визирайки икономическия и инвестиционен план.

С обявените 9 млрд. евро безвъзмездни средства, допълнени от новия Инструмент за гаранции за Западните Балкани, който трябва да увеличи инвестициите до 20 млрд. евро, ЕС потвърди категорично подкрепата си за Западните Балкани, заяви премиерът Заев. Този пакет ще осигури голяма финансова подкрепа за процесите на реформи и за икономическата трансформация на региона.

„Изключително съм доволен, че днес ще имаме възможност да обсъдим ключовите стратегически насоки за нашия регион, за виждането за единен регионален пазар и за Зелената програма за Западните Балкани”, подчерта той.

Заев заяви също, че „основите за икономическа, социална и зелена трансформация на нашия регион за следващите години са твърдо установени, а регионът показа своята зрялост и устойчивост по време на пандемията”. Тя е обединила страните от Западните Балкани в битката срещу невидимия враг, довела е до проява на толерантност и сътрудничество и до създаването на общо съзнание, че човечеството има предимство пред политиката.

Заев: Работи се по проблема с България, скоро ще посетя София

По проблема с България се работи и скоро очаквам да посетя София – преди Берлинския процес, заяви премиерът на Северна Македония ...

„Убеден съм, че с постигнатите резултати през тази година успяхме да обогатим регионалното сътрудничество и да приближим региона към ЕС”, каза в заключение Зоран Заев.

Срещата на лидерите от Берлинския процес е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на Република България и на Република Северна Македония на Берлинския процес. Срещата на върха в София е седмата на високо равнище от създаването на формата през 2014 г. досега, но същевременно е първа по рода си. В историята на Берлинския процес за пръв път има съвместно домакинство между държава член на Европейския съюз и държава от Западните Балкани. България прие отговорността през настоящата година да бъде съвместен домакин на процеса заедно с Република Северна Македония, като естествено продължение на усилията на държавата ни по време на подготовката и провеждането на председателството на Съвета на ЕС за подкрепа на интеграционния процес на страните от Западните Балкани и за постигането на стабилност, мир и просперитет в региона.

Ключов успех на съвместното домакинство на Република България и на Република Северна Македония е подготовката на двете декларации – за Общия регионален пазар и по Зеления дневен ред, изготвени с голямата подкрепа на Европейската комисия, Съвета за регионално сътрудничество, ЦЕФТА и партньорите на процеса. Декларациите, които имат за цел да приобщят още повече региона към нормите и стандартите на ЕС, се очаква да бъдат подписани онлайн в рамките на срещата на върха в София от лидерите на страните от Западните Балкани.

Берлинският процес за Западните Балкани е политико-дипломатическа инициатива, лансирана лично от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и държавите – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Великобритания, Полша, Гърция и България.

Замисълът на Берлинския процес е да допълва и подпомага процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Дейността на процеса е насочена в три главни направления: икономика и свързаност; помирение и добросъседски отношения; сигурност. Целта на инициативата е да бъдат създадени благоприятни условия за оптимизиране на регионалното сътрудничество чрез инициативи и проекти, чиито резултати имат реално и видимо отражение върху икономическата сигурност и стабилност и приближават държавите от Западните Балкани до нормите и стандартите на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com