Бойко Борисов от Истанбул: Много е трудно да се гради мир

5443
Бойко Борисов от Истанбул: Много е трудно да се гради мир
Снимка: Getty Images/Guliver

Mного е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир.

Това заяви на влизане в Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул премиерът Бойко Борисов, който заедно с турския президент Реджеп Ердоган ще открие реставрирания храм.

"Турция са наши съседи, а това, че на Златния рог в Истанбул има възстановен български храм „Св. Стефан”, е прекрасно доказателство за добросъседството, разбирателството и за мира, подчерта министър-председателят.

Премиерът посочи, че европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове. „България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат такива огромни отговорности”, падчерта Борисов в отговор на въпрос дали пътят на Турция към Европа минава през България и сътрудничеството на София в този процес.

Патриархът и премиерът запалиха свещи на влизане в църквата "Свети Стефан"

Българският патриарх Неофит и премиерът Бойко Борисов запалиха свещи на влизане в църквата „Св. Стефан” в Истанбул, предаде...

Да има такава църква на това място, не е лесна работа, категоричен бе Борисов.

Българският патриарх Неофит от своя страна определи като чудесна реставрацията на храма.

В официалната делегация, придружаваща премиера Бойко Борисов, са Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и депутати.

Actualno.com припомня, че българската желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул, е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

Борисов: Подкрепям Ердоган, превратаджиите искаха да го убият

Опитът за преврат в Турция не целеше свалянето на Реджеп Ердоган от власт, а неговото убийство. Този коментар направи премиерът Бойко Б...

Основните строително-ремонтни и реставрационни дейности започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава, предвид факта, че църквата е исторически паметник, част от културно –историческото наследство на страната. Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция, вследствие на корозия.

За реставрацията са вложени общо около 16 млн. турски лири /приблизително 3,5 млн. евро/, от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро. Отделно от това от 1992 г. българската държава ежегодно отделя средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно.

Снимки: Правителствена пресслужба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com