Бучковски: Кирил Петков беше готов да внесе компромисно предложение за ветото срещу Скопие

4170
Бучковски: Кирил Петков беше готов да внесе компромисно предложение за ветото срещу Скопие

Премиерът на България Кирил Петков беше готов да внесе компромисно предложение и да поиска мандат от парламента за сваляне на ветото срещу Северна Македония. Това заяви в предаването "Топ Тема" на телевизия "Телма" бившият македонски премиер и специален пратеник за преговорите с България Владо Бучковски. 

"Най-нежеланият сценарий за РС Македония е в България да се проведат предсрочни избори", заяви той и уточни, че очаква правителството на Кирил Петков да остане на власт и да преодолее сътресенията.

„За съжаление, няколко хода, които Петков предприе през последния месец, оставят у мен резерви дали е готов за такава решителна стъпка”, каза Бучковски по повод възможността София да вдигне ветото срещу Скопие за начало на преговорите за членство в ЕС.

Владо Бучковски: До края на годината трябва да решим спорните въпроси с България

Шансовете за решаване на спорните въпроси с България са до края на годината, дотогава ще бъде стабилно и правителството в Република Сев...

"По въпроса за Македония вече има създадено настроение, че в българския парламент трябва да започне дебат и трябва да се внесе нова декларация, в която да бъде включен текст, който липсва в рамковата позиция, а именно искането българите да бъдат включени в македонската конституция. Очакваше се да има предложение от страна на Кирил Петков за намиране на решение за отмяна на ветото. Той можеше да поиска мандат за обявената от президента Макрон инициатива, като подписването на евентуално споразумение можеше да се случи в Париж. Има редица инициативи по този въпрос – на Макрон, на Шолц, които биха могли да се разгледат от Народното събрание. Очевидно е, че и президентът Румен Радев сега прехвърля топката на европейците – те да дадат гаранция за спазването на условията на споразумението", заяви Бучковски.

Според него, инициатор на идеята България да реагира на неизпълнението на Договора за приятелство и добросъседство от страна на Северна Македония е президентът Румен Радев.

Той подчерта, че през целия период на управление на кабинета постоянно се е спекулирало, че България води две външни политики: едната – проевропейската, прозападната, проамериканската по-бързо да се стигне до намирането на решение, водена от кабинета на Кирил Петков и неговия външнополитически съветник Весела Чернева, и другата политика – на външния министър, излъчен от ИТН, Теодора Генчовска.

Разговорите между Генчовска и Османи миналата седмица, преминали в конструктивен дух, показаха, че Петков най-сетне е успял да вкара външния си министър в тематиката, за да може да се постигне договорка със Скопие.

Бучковски: Дадох всичко от себе си да спася диалога

За мен беше чест да бъда специален представител на правителството за връзките с България през последните 13 месеца. Бях назначен две се...

Бившият македонски премиер е убеден, че Кирил Петков е в състояние да си осигури парламентарно мнозинство, но е спорно дали въпросът за ветото ще може да влезе в парламента заради останалите проблеми, които България има да решава в момента.

„Смятам, че ако той реши да постави този въпрос в парламента, ще получи подкрепата на част от депутатите от ГЕРБ и ДПС. Смятам, че ще получи необходимото мнозинство, но няма много време до срещата на върха на ЕС. Времето не му е съюзник, а и при нас вече има умора от това изчакване”, каза Бучковски, пише БГНЕС.

Войната в Украйна и руската агресия изкристализираха различията между четирите български партии, които са част от правителството. „Продължаваме промяната е проамериканска, прозападна партия. Демократична България – също. Едно от партиите, която е най-популярна сред софиянците и сред интелектуалците, през последните няколко седмици предупреждава за сериозно влияние на проруските сили и върху самото правителство”, каза още Бучковски.

ОЩЕ: Балабанов: Петков ми даде бележка - първо махаме ветото, после Скопие изпълнява ангажиментите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com