Бундесбанк: Вероятно четирите най-големи гръцки банки няма да оцелеят

5504
Бундесбанк: Вероятно четирите най-големи гръцки банки няма да оцелеят
Снимка: Getty Images/Guliver

Членът на Изпълнителния съвет на Бундесбанк Андреас Домберт заяви в сряда, че по-нататъшен анализ на гръцката банкова система може да покаже, че не всички четири големи местни банки ще могат да оцелеят в настоящата криза, което предполага, че ще бъде необходима банкова консолидация.

В своя реч пред Американската търговска камара в Мюнхен Домберт посочи, че към момента гръцката банкова рекапитализация се оценяват на 25 млрд. евро, но в същото време заяви, че е възможно увеличаване на размера на тази сума, ако това е необходимо, предаде БНР.

Гърция удължи банковата ваканция до 16 юли

Министерство на финансите на Гърция с решението от вторник удължи банковата ваканция до 16 юли включително, предаде РИА Новости. В същ...

"Като се има предвид, че гръцките банки са затворени за повече от две седмици, човек трябва да има съмнения относно тяхната платежоспособност. Лично аз имам такива съмнения", каза Домберт, който отговаря в Бундесбанк за банковата регулация в страната и добави: "Гръцките банки са поставени в изкуствена кома в продължение на вече две седмици и половина".

Според него наложеният в страната контрол върху капитала ще трябва да се вдига постепенно в дългосрочен план, описвайки план от четири точки за спасяване на гръцката банкова система.

Другите предложения, включени в плана на Домберт, са за банкова рекапитализация на стойност най-малко 25 млрд. евро, гарантиране на достатъчна ликвидност на банките, след като те отново отворят, за да могат да издържат на евентуален сценарий на продължаващото изтичане на капитали (нов отлив на депозити), както и анализ на структурата на банковата система, който може да доведе до процес на консолидация сред четирите най-големи банки в Гърция (процес на сливане).

Директорът на Бундесбанк също така напомни на аудиторията си, че гръцкото правителство се е съгласило да въведе до 22 юли европейската директива BRRD за оздравяване на банковия сектор, което би могло да позволи на Атина да използва предсрочно клаузата за вътрешно спасяване на закъсалите банки (спасяване за сметка на акционерите на банките) преди задължителната дата за приемане на директивата до 1 януари 2016 г.

Испанският парламент ще гласува мерките за Гърция

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че ще предложи на парламента да гласува мерките за спасяването на Гърция, тъй като страната у...

Коментирайки последните събития, Домберт посочи, че гръцката криза е била налице в продължение на пет години и нейната връхна точка е била решението на властите в Атина да свикат референдума, проведен на 5 юли. "След като преговорите бяха прекъснати преди около три седмици и гръцкото правителство свика референдум, мнозина виждаха, че Гърция по-скоро ще излезе извън еврозоната, отколкото да остане в нея", заяви той.

Повод за това негово изказване даде и вчерашна пресконференция на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, на която той заяви, че има няколко членове на германското правителство, които вярват, че едно временно излизане на Гърция от еврозоната (временен "Grexit) би могло да бъде по-добро решение за Гърция и за хората в страната.

В своята днешна реч Домберт от Бундесбанк призова всички преговарящи страни да действат бързо. "Времето изтича, особено по отношение на гръцките банки. Всеки трябва да разбере, че истинската работа започна едва след основния договор, одобрен в понеделник. Сега всички трябва да си свършим работата, за да се гарантира, че петте месеца на тежки преговори не са били напразни", заяви в заключение членът на Бундесбанк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com