Доклад: Технологични фактори са довели до влаковата катастрофа в Гърция

1165
Доклад: Технологични фактори са довели до влаковата катастрофа в Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Железопътната катастрофа в прохода Темпе в Гърция от 28 февруари, при която загинаха 57 души, се дължи на множество технологични и управленски фактори според доклад на гръцкото Министерство на транспорта, предаде АНА-МПА.

Докладът е съставен от специализирана комисия за 43 дни и е с размер 228 страници. В него се анализират подробно обстоятелствата на произшествието, разглежда се регулаторната рамка на железниците и нейните недостатъци.

Пуснаха пътническите влакове по линията Атина-Солун

От днес (3 април) е възстановено движението на пътническите влакове по железопътната линия Атина-Солун. Това става повече от месец след...

Във връзка с произшествието са констатирани сериозни нарушения на действащия в Гърция Общ регламент за движението, а във връзка с организационните аспекти на железницата – системни пропуски, много от които са с дългогодишен характер, заяви министърът на транспорта в Гърция Йоргос Герапетритис, предаде БТА. 

Докладът включва предложения с незабавни, краткосрочни и средносрочни мерки за подобряване функционалността и безопасността на железниците, като много от тези предложения вече са изпълнени от министерството или са в процес на разработване.

През нощта на 28 февруари пътнически и товарен влак се сблъскаха челно, след като изминаха няколко километра по един и същи коловоз на главната железопътна линия в страната, свързваща Атина и Солун. Повечето от жертвите бяха студенти, връщащи се в университетския град Солун. Това шокира страната и предизвика множество гневни протести срещу гръцкото правителство.

Първоначално гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че причина за този най-тежък инцидент в историята на страната е „човешка грешка“, а след това посочи, че всъщност причината се крие в неизправности по железопътната мрежа.

Гръцките машинисти настояват за гаранции за безопасност

Гръцките машинисти призоваха за гаранции за безопасност, докато властите се подготвят да възобновят железопътната мрежа на страната сле...

Дежурният в съдбовната нощ ръководител на движението незабавно призна отговорността си и беше задържан, след като му беше повдигнато обвинение. За инцидента бяха обвинени и железопътен инспектор, както и двама други ръководители на движението.

В доклада се посочва, че условията за назначаване на дежурния ръководител на движението не са били спазени и че той не е имал необходимия опит и възраст.

Съставителите на доклада подчертават, че той няма за цел да вменява отговорност, което е задача на гръцките компетентни съдебни органи, които вече работят в тази насока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани