Еди Рама за "Шпигел": Ние сме афганистанците на Европа

2449
Еди Рама за "Шпигел": Ние сме афганистанците на Европа
Снимка: БГНЕС

„Ние сме като афганистанците, но афганистанците на Европа“. Това заяви премиерът на Албания Еди Рама в интервю за "Шпигел", цитиран от БГНЕС.

Правителственият глава говори за убежищата за афганистанците, разочарованието от Европейския съюз, както и за отстраняването на канцлера Ангела Меркел от поста, като подчерта, че нейното отсъствие ще се почувства силно. По отношение на отношенията със САЩ, Рама каза, че албанците днес са по-проамерикански настроени.

Албанският премиер Еди Рама: Вече не очакваме нищо от ЕС

Албанският премиер Еди Рама в интервю за испанския „Ел Паис“, дадено в деня преди днешната среща на върха ЕС-Западни Балкан...

Попитан за факта, че все още няма дата за междуправителствената конференция за интеграция в ЕС, Рама каза: "Не сме разочаровани, просто сме станали по-големи реалисти. Днес знаем по-добре как работи ЕС. Учим се от Европа как да изградим прозрачна и демократична държава".

В момента в страната има около 1000 афганистанци, каза премиерът. Тя може да приеме до 4000. Те ще останат, докато не получат визи за САЩ. Процедурите ще отнемат много време.

"Изпълняваме това, което беше поискано от нас от правителството на САЩ. Те бяха подложени на натиск, защото имаше само няколко държави, които искаха да приемат бежанци", каза Рама. "Не можехме да откажем! Кодексът на честта на албанците идва от Средновековието. Гостоприемството играе централна роля и това важи дори и днес. „Вашият дом принадлежи на Бог и приятелите“, се казва в този кодекс на честта. Традиционно за нас е невъзможно да отхвърлим никого. Това е и причината Албания да е единствената държава след Втората световна война, в която има повече евреи, отколкото преди нейното начало".

"По време на войната в Косово имахме регистрирани половин милион бежанци. През последните години при нас дойдоха повече от 3000 иранци, членове на опозицията, които бяха жестоко преследвани. Ние сме като афганистанците, но афганистанците на Европа", продължи Рама. "Страната ни беше напълно изолирана при режима на Енвер Ходжа, дори не беше част от Варшавския договор. В преломния момент всички институции се сринаха и страната беше като в гражданска война. По това време много кораби бяха пълни с хора и отплаваха за Италия. Ние бяхме бежанци".

Еди Рама подкрепя Косово за действията му срещу Сърбия

Косово има пълно право по въпроса за реципрочността със Сърбия и въвеждането на временен регистрационни номера за превозни средства, вл...

За албанският премиер е шокиращо, че крайно десните диктуват днес дебата за имигрантите в много страни, особено богатите. Това, че Албания не се е съгласила да изгради центрове за приемане на бежанци при неговото управление до 2018 г., Рама коментира с думите: "Не искахме да станем място за нежелани бежанци от ЕС. В противен случай трябваше да се поставим в услуга на антиимиграционната политика на наистина богатите страни. Ние не искахме това".

Липсата на разочарование от забавянето на присъединяването към ЕС, Рама обясни с реалистичната политика на страната и безпрекословната вяра в ЕС. "Идеализирахме ЕС, продължаваме да бъдем една от най-проевропейските държави на континента. Но днес знаем по-добре как работи ЕС. Учим се от Европа как да изградим прозрачна и демократична държава. Европа притежава знания и ни ги предоставя. Това също е ценност сама по себе си. Членството ще се случи, когато се случи. За мен е съвсем ясно: ние последни се отказахме от идеята за комунизъм и ще бъдем последните, отказали се от европейската идея. Човек може да постави под въпрос Ватикана, но не и Бог. Идеята за обединена Европа е Бог", каза премиерът.

Рама потвърди и курса на сближаване със САЩ. "По време на комунистическия период ни казваха, че САЩ са въплъщение на злото. Но ние станахме фенове на Америка. Албанците днес са по-проамерикански настроени от самите американци. За щастие не е нужно да избираме между САЩ и ЕС. Искаме добри отношения и с двете страни".

В края на интервюто Еди Рама засвидетелства своето уважение към френския президент и германския канцлер. "Еманюел Макрон е в пъти по-честен от много други политици, които се крият зад красиви обещания. Меркел пък спаси честта на континента. Европа щеше да загуби великолепието на своя морал, ако беше затворила своите граници. Меркел ще ни липсва изключително много, тъй като тя имаше визия за Балканите", каза в заключение албанският премиер.

Албанският парламент гласува доверие на правителството "Рама 3"

Парламентът на Албания гласува с одобрение за правителството "Рама 3", съобщи "Ора Нюз". Програмата и съставът на правителството &bdqu...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com