Ердоган и Мицотакис одобриха пътна карта за двустранния диалог

1308
Ердоган и Мицотакис одобриха пътна карта за двустранния диалог
Снимка: Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е в Ню Йорк за участие в 78-та среща на Общото събрание на ООН прие гръцкия премиер Мицотакис като част от двустранните си контакти, предаде Анадолската агенция. Срещата беше закрита за медиите.

Още: Мицотакис: Готови сме да обсъдим с Турция морските ни граници

В изявлението на дирекцията по комуникациите на президентството се посочва, че двамата лидери потвърждават настоящия положителен климат в отношенията между Турция и Гърция и решимостта си да го поддържат. В съобщението се отбелязва следното: „Лидерите също потвърдиха пътната карта и графика, които включват следните елементи по отношение на контактите между двете страни, договорени на срещата на министрите на външните работи, проведена в Анкара на 5 септември: заместник-министрите на външните работи отговорни за политическия диалог и позитивния дневен ред ще се срещнат в средата на октомври; през ноември ще се проведат срещи по мерките за изграждане на доверие; на 7 декември ще се проведе срещата на Съвета за сътрудничество на високо равнище Турция-Гърция", предава БГНЕС.

В изявлението се посочва, че двамата лидери също са обменили мнения по регионални и международни въпроси: "По-специално те обсъдиха феномените на природните бедствия и климатичната криза в средиземноморския регион, които са засегнали силно и двете страни в близкото минало. Двамата лидери се договориха да засилят двустранното сътрудничество в областта на гражданската защита като висш приоритет. Съзнавайки, че проблемът с миграцията е общо предизвикателство и за двете страни, те се договориха да работят заедно за справяне с този проблем. „Министрите на външните работи имат задачата да продължат да работят и да се координират, за да продължат напред съгласуваната пътна карта“, казва се още в изявлението.

Още: След дълъг конфликт заради Палестина: Ердоган и Нетаняху се срещнаха за първи път (ВИДЕО)

Мицотакис и Ердоган се срещнаха, в присъствието на министрите на външните работи Йоргос Герапетритис и Хакан Фидан и дипломатическите съветници Анас-Мариас Бура и Цагатай Акиф Килич, в така наречената "Къща на Турция", както се нарича базовата сграда на турските дипломатически мисии, намираща се в близост до централата на ООН в Ню Йорк. Последния път, когато двамата лидери се срещнаха лично, беше през юли миналата година във Вилнюс, по време на срещата на върха на НАТО.

Още: Гърция арестува двама турски граждани за шпионаж

БГНЕС припомня, че в интервю за Си Ен Ен, Мицотакис каза: "Наистина имаме сериозни различия с Турция, но ще се опитаме да ги разрешим, ръководейки се от международното право".

Ден по-рано обаче, говорейки от трибуната на Общото събрание на ООН, турският президент засегна кипърския въпрос, като насърчи перспективата за разделяне на острова чрез международно признаване на Кипър и остро разкритикува мироопазващите сили на Организацията на обединените нации.

Още: България и Румъния в Шенген: Още две страни ни подкрепиха с обща декларация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com