Ердоган се готви да превземе и последната турска независима медийна компания

1885
Ердоган се готви да превземе и последната турска независима медийна компания
Снимка: Getty images/Guliver

Турската компания Doğan Holding официално потвърди, че е започнала преговори за продажба на медийния си пакет на Demirören Holding на магната Ердоган Демирорен за около 1 млрд. долара, съобщава Агенция France Presse, цитирана от БГНЕС.

От борсата в Истанбул съобщават, че втори ден поред акциите на Doğan Holding и всекидневника Hürriyet поскъпват рязко. Demirören Holding се смята за една от най-приближените до Ердоган турски корпорации. Ако тя придобие Doğan Holding, ще има контрол над няколко влиятелни медийни къщи, включително и телевизия CNN Türk.

Dogan Media Group включва още всекидневника  Hürriyet, спортния всекидневник Fanatik и телевизионния канал Kanal-D.

Оперативната стойност на компанията се оценява на 1.1 млрд. долара или 890 млн. долара след изчистването на задълженията, се казва в официално съобщение на Doğan Holding, предоставено на борсата в Истанбул.

Ердоган настоя в училищата да се изучава отоманският турски език

Президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че турският език от времето на Отоманската империя трябва да бъде учен в училищата и зак...

Уважаваните CNN Türk и Hurriyet се смятат за медии с относително независима редакционна линия през последните години, когато пространството за критични към турския президент Реджеп Ердоган гласове се стесни.

Създател на Doğan Holding е Айдън Доган, привърженик на светския елит в Турция.

Ердоган от доста време насам директно атакува Doğan Holding и я обвинява във враждебно отношение към неговата партия, която има ислямистки корени. Doğan Holding на няколко пъти публично осъди и отхвърли тези обвинения.

Промяната на медийни пазар предизвиква у турските журналисти опасения, че вече няма да има никаква възможност за критики срещу президента в навечерието на следващите избори за държавен глава през 2019 г.

Известният турски журналист Кадри Гюрсел, освободен миналата година о затвора, написа в Twitter, че медиите в Турция са „под прекия политически контрол на президента Ердоган”.

Ердоган: С действията си в Сирия САЩ ще предизвикат Трета световна война

Изграждането на американски военни бази в Сирия може да доведе до избухването на Трета световна война. Това каза турският президент Ред...

Според икономиста Мустафа Сонмез, Демирорен няма парите за закупуване и вероятно става дума за операция на президентския дворец.

Според последната класация на турското издание на списание Forbes, Ердоган Демирорен е на 45-то място по богатство в Турция със състояние от 850 млн. долара.

Демирорен вече купи през 2011 вестниците Millet и Vatan от Doğan Holding. Синът му Йълдъръм също има значителна роля като председател на турската федерация по футбол. Той редовно гостува в президентския дворец.

Припомняме, че през 2014 в медиите изтече запис на разговор на Демирорен и Реджеп Ердоган, тогава премиер. В него Демирорен просълзен се извинява за публикуването на разобличителен материал за мирния процес с кюрдите.

Някои смятат, че Ердоган никога няма да прости на Аайдън Доган заради заглавие от 1998 г., в което се казва, че е дошъл краят на политическата му кариера и няма да може да стане и селски кмет, след като му е бил осъден за рецитиране на ислямистко стихотворение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com