ЕС мисли да даде на Гърция милиардите, обещани на Турция за бежанците

2872
ЕС мисли да даде на Гърция милиардите, обещани на Турция за бежанците
Снимка: Getty Images

Европейският съюз обмисля да даде на Гърция милиардите, които обеща на Турция за справяне с мигрантската криза. Това съобщи германски таблоид Bild вчера, 9 май.

Няколко държави от ЕС обмислят този алтернативен план в случай, че сделката между Анкара и Брюксел за бежанците се провали.

Ердоган: Еврочленството е стратегическа цел за Турция

Членството в ЕС е „стратегическа цел“ за Анкара, заявява турският президент Реджеп Ердоган. Констатацията му се съдържа в...

Няколко гръцки острови в Егейско море са се превърнали в центрове за регистрация на блокираните бежанци. Корабите вече няма да превозват бежанци в континентална Гърция, за да се спре безконтролният поток на мигранти в ЕС, съобщи в понеделник германският вестник.

С други думи, търсещите убежище ще бъдат държани на островите, а тези, които отказват убежище, след това ще бъдат депортирани директно в родните им страни. Помощта в размер на милиарди евро, обещанa на Турция като партньор на ЕС в кризата с бежанците, вместо това ще бъде прехвърлена на Атина, съобщава Bild, който е известен с това, че има отличнi отношения с германското правителство, пише EurActiv.

Правителство на Германия обаче побърза да отрече информацията. "Не съществуват основания за съмнения за продължаването на изпълнението на настоящата сделка“, заяви говорителят на министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Според източника на вестника германското правителство прави всичко възможно, за да изпълни задълженията си. „Ето защо, не става въпрос за алтернативно споразумение“, съобщи министерството.

Франция иска Турция да изпълни всички 72 изисквания за падането на визите

Турция трябва да изпълни всичките 72 изисквания на Евросъюза, за да постигне отмяна на визите със страните членки, заяви френският въ...

От своя страна Европейската комисията заяви, че няма да коментира съобщенията в пресата. Говорител на ЕК все пак обърна внимание на думите на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, който каза преди дни заяви: "Ние се догорихме с турското правителство, ние имаме думата на турското правителство и ние ще продължим да работим с турското правителство". 

Той обаче има причини да се страхува, че сделката, сключена с министър-председателя на Турция Ахмед Давутоглу на 18 март може да се провали. Миналата седмица Давутоглу се оттегли от премиерския пост след разногласия с президента Реджеп Ердоган, който следва много по-твърда политика и заплаши да не изпълни сделката, ако ЕС не се съобрази с исканията на Турция.

На 4 май Европейската комисия официално предложи на Европейския парламент и Европейския съвет да премахне визовите изисквания за граждани на Турция, което беше една от точките в сключеното споразумение за бежанците с Анкара. Това стана, въпреки че Турция все още не е изпълнила 5 от 72-те точки, които бяха поставени като условие от страна на Европейския съюз. Сред изискванията е промяна на антитерористичното законодателство в южната ни съседка.

Малко по-късно Ердоган заяви, че страната му няма да промени антитерористичните си закони. "ЕС иска от нас да променим антитерористичния закон, за да отмени визите. Казва това в момент, когато Турция от всички страни е подложена на нападения от терористични организации и техни съмишленици. Вие ни поставяме условия, а разрешавате на терористи да разпъват палатките си до сградата на Европейския парламент", каза държавният глава на Турция.

Ердоган обвинява Европа в пренебрегване на демокрацията

Докато Брюксел настоява Анкара да смекчи антитерористичния си закон в замяната на освобождаването на турските граждани от визи, турския...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com