ЕС подписва с Косово споразумение за членството, Сърбия остава непреклонна

5006
ЕС подписва с Косово споразумение за членството, Сърбия остава непреклонна
Снимка: Getty Images/Guliver

Очаква се Европейският съюз да подпише споразумение с Косово през следващата седмица, което ще проправи пътя за присъединяването на балканската страна към блока - ход, който се разглежда като полезен и за присъединяването на Сърбия към ЕС, предаде Reuters.

Тази стъпка може да предизвика безпокойство в някои страни-членки на ЕС, които се борят с вътрешни сепаратистки движения. Испания, Кипър, Румъния, Гърция и Словакия не са признали Косово откакто държавата се отдели от Сърбия през 2008 година, почти десетилетие след като неговото мнозинство от етнически албанци поведе партизанско въстание срещу Белград.

Председателят на САНУ: Сърбия да признае, че Косово не й принадлежи

Председателят на Сръбската академия на науките и изкуствата /САНУ/ Владимир Костич призова публично да се признае пред сръбския народ...

Косово завърши преговорите с ЕС през юли 2014 година със споразумение за асоцииране - стъпка по пътя към евентуално членство в ЕС, което може да донесе икономически ползи за стабилизация.

През следващата седмица Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисарят по разширяване на ЕС ще подпишат следващото споразумение, което ще влезе в сила от догодина.

В същото време стана ясно, че Сърбия планира да приложи всички ангажименти, които е поела към Косово, но не възнамерява да признае нейната независимост, съобщи EurActiv.

Позицията беше разкрита след обществен дебат, който бушува около предполагаемите изисквания на ЕС към Белград относно Прищина. Въпреки че имаше много спекулации за това дали ще има обратен завой в стратегическите приоритети на Сърбия или ще бъдат обявени предсрочни парламентарни избори, нищо подобно не се случи.

Николич: Ако признаем Косово, в Сърбия ще има гражданска война

"Сърбия се стреми към членство в Европейския съюз /ЕС/, но ние никога няма да признаем независимостта на Косово". Това каза сръбският ...

В началото на октомври се появи информация в пресата, че ЕС преговаря по глава 35 от преговорите за членство в ЕС (Други въпроси: Отношенията с Косово), чиито условия все още не са на разположение на обществеността и са силно неблагоприятни за Сърбия.

Последваха свирепи реакции на висшите държавни служители, който твърдяха, че членството в ЕС е престанало да бъде жизнено важно за Сърбия, че са налице нови условия, както и че сътрудничеството и отношението на Сърбия към европейска интеграция е било предмет на обсъждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани