Фон дер Лайен и Вучич откриха строежа по Коридор 10 и "пътя на мира" Ниш-Прищина

2028
Фон дер Лайен и Вучич откриха строежа по Коридор 10 и "пътя на мира" Ниш-Прищина
Снимка: Getty Images/Guliver

Сръбският президент Александър Вучич и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посетиха Долно Меджурово край Ниш, откъдето обявиха началото на строителните работи за модернизация и възстановяване на жп линия Ниш-Брестовац, част от международния железопътен коридор 10. Те присъстваха и на подписването на споразумението между железопътната компания на Сърбия и консорциума "Щтрабаг АГ" и "Щрабаг ДОО" Белград за изграждането на първата фаза на "пътя на мира" (Ниш-Прищина) в частта Мерошина-Мерошина 1, съобщава "Репулика".

Коридор 10 свързва Сърбия с Австрия и Гърция и е част от икономически инвестиционен план, който вече функционира в Сърбия.

"Подписването на това споразумение е символ на по-добро бъдеще за Сърбия в Европейския съюз", каза Фон дер Лайен по време на пресконференция.

Урсула фон дер Лайен: Няма съмнение, че Тирана и Скопие ще бъдат част от ЕС

Албания и Северна Македония без всякакво съмнение ще бъдат част от Европейския съюз. Това заяви председателят на Европейската комисия У...

Тя добави, че ЕС силно подкрепя европейския път на Сърбия, похвали властите за реформите и отварянето на нови кръгове преговори, а също така спомена, че има предпоставки за влизане в ЕС.

Тя посочи, че икономическата интеграция е в основата на ЕС и че Сърбия и Западните Балкани трябва да работят заедно, по интегриран начин, за да се улесни присъединяването към ЕС.

Президентът Александър Вучич посочи, че това е важен ден за Сърбия, тъй като изграждането на магистрала Е-80 Ниш-Мерошина и модернизирането на Ниш-Брестовац са огромни промени, добавяйки, че посещението на Фон дер Лайен е историческо.

Относно линията Ниш-Брестовац, Вучич обяви, че ще бъдат построени 23 км, за които 75% от активите или 45 млн евро ще бъдат покрити от ЕС.

"Железопътната линия ще бъде един от най-важните пътища между Южна и Северна Европа, и Ниш става много важен за Сърбия, защото той е в центъра на пътищата към София, Скопие и Прищина", каза Вучич.

Бъдещето на Европейския съюз - визията, представена от Урсула фон дер Лайен (ВИДЕО)

Пандемията от коронавирус, младите в Европа, климатичните промени, външната политика и визията на ЕС – това бяха основните акцент...

Той благодари на ЕС, но също и на германския канцлер Ангела Меркел за изграждането на "магистралата на мира", Ниш-Прищина, защото, както каза той, пътят е резултат от Берлинския процес.

"Сега ние изграждаме 5,5 км, а общо ще бъде 33 км. Стойността е 225 милиона, от които 41 милиона плаща ЕС", каза Вучич.

Той съобщи, че се очаква скоро да се подпише договор за модернизация на първата част от жп линията Белград-Ниш, от 243 км, от които по 230 км Сърбия работи с ЕК с около 1,8 милиарда евро европари, и получава огромни безвъзмездни финансова средства от ЕС, които ще направят пътуването от центъра на Белград до центъра на Ниш 2,15 часа.

По отношение на членството в ЕС, Вучич заяви, че е важно да се разрешат отношенията с Прищина, и че Сърбия няма да бъде член, докато не реши тези отношения, като добави, че това трябва да се знае в Сърбия.

Той също така посочи, че е важно да се каже, че ЕС предоставя на Сърбия стотици милиони евро и че изграждането на целия коридор се доближава до сумата от един милиард евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com