Фронтекс: Гърция пренебрегна наше предложение за самолет за наблюдение на фаталната лодка с мигранти

2284
Фронтекс: Гърция пренебрегна наше предложение за самолет за наблюдение на фаталната лодка с мигранти
Снимка: ПЦ на МВР

Гърция не отговори на предложението да изпрати самолет за наблюдение на лодка с мигранти, която по-късно потъна с огромни загуби на човешки живот, твърдят гранични служители на ЕС. Известно е, че най-малко 82 души са загинали при инцидента миналата седмица, но според ООН е възможно жертвите да са над 500. Гърция е подложена на критики, че не е направила повече в отговор на бедствието, предава БГНЕС.

Би Би Си установи, че лодката с мигранти почти не се е движила в часовете преди да се преобърне, което противоречи на гръцкото твърдение, че тя се е движила по безопасен и стабилен курс.

Гръцките власти спасиха десетки мигранти от малък остров в река Еврос

Десетки деца бяха сред 145-те търсещи убежище, които бяха спасени край остров в река Еврос (бел. ред. гръцкото наименование на река Мар...

Въже ли е довело до трагедията с мигрантите в Гърция? Властите отричат

Препълнената рибарска лодка е тръгнала от Либия и за пръв път е засечена рано сутринта на 13 юни в международни води да се движи към Гърция. Тя е била забелязана от самолет, управляван от Frontex, граничната агенция на ЕС, който след това е трябвало да презареди с гориво. Frontex твърди, че е предложила да изпрати самолета обратно до риболовния кораб, за да следи ситуацията, но гръцката брегова охрана не е отговорила.

Гръцките власти отхвърлиха твърденията, че не са действали достатъчно бързо в отговор на разразилата се трагедия, настоявайки, че хората на борда са казали на бреговата охрана, че искат да бъдат оставени на мира, за да могат да пътуват до Италия.

Но анализът на Би Би Си на движението на други кораби в деня на катастрофата показва, че плавателният съд почти не се е движил поне седем часа преди да се преобърне - което противоречи на официалната версия на Атина. Гръцката брегова охрана не е коментирала последното твърдение, че не е отговорила на предложението за допълнителна въздушна помощ от страна на Frontex.

Гръцката брегова охрана спаси 63 мигранти край полуостров Пелопонес

Гръцката брегова охрана спаси 63 мигранти, чиято лодка изпадна в бедствено положение днес южно от гръцкия полуостров Пелопонес, предаде...

Официалните лица заявиха, че лодката е потънала на около 80 км югозападно от крайбрежния град Пилос след 02:04 ч. на 14 юни местно време. Повече от 100 души са били спасени, но оцелелите са изчислили, че на лодката може да е имало до 750 души, включително около 100 деца в трюма.

Пакистанският министър на вътрешните работи Рана Санаула заяви, че на борда са се намирали най-малко 350 пакистанци, като добави, че "може би никога досега не е имало толкова голям брой жертви при какъвто и да е инцидент, дори при терористични такива". Сред загиналите се предполага, че са и египтяни и сирийци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com