Ген. Митевски: Груевски избра пътя на Милошевич, Чаушеску и Лукашенко

9460
Ген. Митевски: Груевски избра пътя на Милошевич, Чаушеску и Лукашенко
Снимка: БГНЕС

Управляващите използват криминални структури, за да създадат нестабилност и да обявят извънредно положение в Македония. Целта им е да попречат на провеждането на масовия протест на 17 май, който е свикала опозицията.

Това заяви специално за БГНЕС генерал Горан Митевски, бивш ръководител на специалните служби на Македония.

Дете е загинало при сблъсъците в Куманово

Има загинали при въоръжените сблъсъци в околностите на град Куманово, в североизточната част на Република Македония. В сраженията са ...

Неговият коментар е по повод на последните събития в град Куманово. Генерал Митевски припомни изнесените на 4 април от генерал Стоянче Ангелов факти. Според данните управляващите от ВМРО-ДПМНЕ са дали 2 милиона евро криминална банда от Косово. Нейните представители по-рано са участвали в УЧК /Армията за освобождение на Косово – бел.ред./.

"Целта е с помощта на тези въоръжени банди да се предизвика нестабилност и да се въведе извънредно положение. Така властите ще получат възможност да забранят провеждането на антиправителствените демонстрации в Скопие и останалите градове на Македония", категоричен е генерал Митевски. Става дума за сценарий на властта насочен срещу опозицията и хората, които не се примиряват с нейното управление, добави той.

Генерал Митевски заяви, че в Куманово полицията се опитва да неутрализира група въоръжени лица. "Възникнала е голяма престрелка между полицията и криминалната банда. За съжаление освен 15-те ранени полицаи има и една жертва от страна на полицията. Има и три цивилни жертви – семейство с 8-годишно момиченце. При престрелката се е запалила една къща и те са изгорели вътре", каза той.

Ранените полицаи с хеликоптери са доставени в болници в столицата Скопие. По последни данни трима от ранените са в тежко положение.

Генерал Митевски заяви, че полицията вече призова да не се излиза по улиците в Куманово и околностите. Управляващите искат да създадат атмосфера на страх и в останалите градове на Македония, и най-вече Скопие, където всеки ден опозицията организира масови протести, добави той.

Куманово е блокиран, ранени са полицаи (ВИДЕО)*

Най-малко 15 души са ранени при въоръжените сблъсъци в околностите на град Куманово, в североизточната част на Република Македония. ...

Кризата в Македония

От началото на месец февруари в Македония има тежка политическа криза. Опозицията направи големи разкрития за тежки корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите. В повечето корупционни схеми участва лично директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков.

Самият Никола Груевски многократно обвинява опозицията, че иска "да предизвика междуетнически конфликт". Той също така твърди, че неговите политически опоненти обслужват чужди служби.

Оставки и започване на прозрачно и независимо разследване за публичните обвинения и разкрития, които станаха факт в Република Македония поискаха германският и американският посланик в Скопие - Кристине Алтхаузер и Джес Бейли.

Причината за народния гняв

Протести в девет града срещу Груевски

За 4-ти пореден ден снощи в Република Македония се проведоха протести срещу режима на Никола Груевски. Протести, освен в столицата Ско...

Повод за спонтанните протести, които започнаха във вторник - 5-ти май, станаха разкритията на лидера на опозиционния СДСМ Зоран Заев, който публикува поредните записи на телефонни разговори на Груевски, вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков - братовчед на Груевски. От тях става ясно как тримата искат да прикрият истинския убиец на Мартин Нешковски и да набедят обикновен служител от охраната. 21-годишният младеж бе убит в центъра на Скопие през юни 2011 г. по време на празненствата за победата на партията на Груевски - ВМРО-ДПМНЕ.

Шокиращи данни за смъртта на журналиста Никола Младенов

Лидерът на опозицията Зоран Заев разпространи днес шокиращи телефонни разговори на вътрешния министър Гордана Янкуловска за смъртта на македонския журналист Никола Младенов. Той загина преди две години, на 26 март 2013 г., при съмнителни обстоятелства. Журналистът бе сред най-известните критици на режима на Никола Груевски. От записите става ясно, че Младенов е открит през мобилния телефон, а самият мобилен апарат след това не е открит. Говорителят на Янкуловска Котевски признава, че разследването се води от пълен непрофесионалист. По повод на критиките и съмненията за официалната информация за смъртта на Никола Младенов Янкуловска казва буквално следното: "И къде ще пишат - във Фейсбук, ха ха ха...Ай, стига с този Младенов. Има сто пъти по-важни неща от Младенов". Янкуловска и говорителят на МВР Иво Котевски разказват за умопомрачителни СМС, които се изпращат на журналисти като: Видяхте какво стана с Николчо! Кой е следващият.

Груевски избра пътя на Милошевич, Чаушеску и Лукашенко

Опозицията остро осъди действията на властта срещу демонстрантите. Според нея Груевски е избрал пътя на диктаторите като Слободан Милошевич, Николае Чаушеску и Александър Лукашенко за напускането на властта. Самият македонски премиер сам потвърди тези обвинения, след като беше преизбран на 2-ри май за лидер на ВМРО-ДПМНЕ с 99,9%. Груевски е начело на ВМРО -ДПМНЕ от 2003 г., а от 2006 г. е министър-председател на страната.

Протестите в Македония не затихват, чака се национален протест

Ако не бяха протакали толкова нещата, досега да ги бяхме прокрили. Искам да видя кой по веригата е виновен, за да съм подготвена, ще да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com