Георге Иванов: Македония няма да приеме изнудване

1441
Георге Иванов: Македония няма да приеме изнудване
Снимка: БГНЕС

Партиите трябва да търсят решение чрез отговорно поведение и в съответствие с Конституцията на Македония, заяви президентът Георге Иванов в интервю за в. "Магяр хирлап".

Неговата позиция по отношение на политическата криза в Македония е, че нито едно решение не може да подкопае унитарния характер на държавата. Според президента възможно решение на патовата ситуация е и провеждането на нови предсрочни избори в Македония, на които гласоподавателите ще реагират на проблемите чрез подкрепата, която ще окажат на съответните партии.

"Лидерът на втората партия по брой получени гласове - СДСМ - вместо в срок от 10 дни, ме информира след 27 дни, че има гарантирано мнозинство в парламента с поддръжката на всички партии на етническите албанци. Поисках от него ясно и публично да отхвърли и осъди тази реформа  (т. нар. "албанска платформа", настояваща за признаване на албанския език за национален в Македония, за промяна на конституцията и държавните символи на страната - бел. ред.). Подсетих го, че македонските граждани на изборите гласуваха за реформа, а не за следизборна платформа на друга държава. Това публично осъждане, за съжаление, не дойде. Поради което като президент на Македония реших, че няма да определям мандат за всеки, който преговаря за платформи на други държави, с които се изнудва македонския народ, застрашава се единството на държавата, нейният суверенитет и независимост", каза Иванов в интервюто.

И допълни, че част от исканията на албанските партии противоречат на конституцията на Македония и не съответстват на реалното положение в страната. Както е известно, в Македония не е правено преброяване на населението от 14 години, поради което не е ясна точната демографска картина, предаде БГНЕС.

Според президента именно Платформата от Тирана (наричана така, тъй като е дело на албанския премиер Еди Рама - бел. ред.) е причина за задълбочаване на кризата и чието приемане беше поставено като условия за формиране на правителство. Иванов отново подчерта, че като президент "не може и няма да позволи търговия с конституцията и националните интереси на Македония".

Президентът на Македония неколкократно призовава международната общност да осъди радикалната реторика на високопоставени държавници от Албания и Косово, както и Платформата от Тирана.

Държавният глава изрази благодарността си към външния министър на Унгария Петер Сиярто, който беше сред първите, които подкрепиха искането на Скопие към Съвета на Европа албанската платформа да бъде отхвърлена и да се осъди намесата на чуждестранен премиер във вътрешните работи на Македония. Иванов изложи и виждането си по повод на потенциална втора мигрантска вълна към Стария континент: "Сблъскваме се с парадокса, че Македония, която не е член на ЕС, предпазва Европа от Европейския съюз. Македония е в Европа, но не е член на ЕС. Не сме член и на НАТО, и на Шенгенската зона, и въпреки това защитаваме Европа от страна-член на ЕС, която не успя да постави под контрол бежанската криза, а просто пренасочваше бежанците".

Иванов допълни, че въпреки дълбоката вътрешнополитическа криза, Македония се справяше с мигрантската и бежанска криза много по-добре от много европейски държави, които бяха изненадани от събитията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com