Георге Иванов: Русите имат един и същ език като древните македонци

64672
Георге Иванов: Русите имат един и същ език като древните македонци
Снимка: Getty Images/Guliver

Русите имат един и същ език като древните македонци. Тази теза разви президентът на Македония Георге Иванов при посещението си в Москва, в университета "Ломоносов".

Президентът на Македония Георге Иванов получи титлата "почетен професор" на руския университет "Ломоносов" и държа слово, в което подчерта важността на езиковите връзки между славянските народи, както и несправедливостта спрямо македонския народ и отричането на неговата езикова самостоятелност, предаде телевизия "Алфа", Македония.

Скопие прави филм за Самуил - "цар на Светото македонско царство"

Ослепените войници на Самуил ще бъдат заснети на филм, пише македонският вестник ”Вечер”. „Аз Самуил Мокри, от плем...

"Македонският език е дял от славянската езикова общност, към която принадлежат всички с идентичен комуникационен код. Всеки, който говори македонски, е дял от общността", каза Георге Иванов пред професорите и студентите от руския университет "Ломоносов". Иванов напомни, че съвременният македонски език, като официален, е признат от почти всички страни, с изключение на две съседни.

"България го третира като диалект на българския. Гърция пък твърди, че македонски език въобще не съществува, въпреки че досега поне три пъти го е признала официално", заяви Иванов.

В изказването си Иванов подчерта историческите, духовните и културните връзки между руския и македонския народ като се позова на голям брой автори, които са работили по тази тема. Като специфичен той спомена трудът на Мавро Орбини от 1601 г. "Царството на славяните". В него авторът цитира Еремие Русо, който в "Летописи от Московия" от 1227 година е написал: "Русите имат един и същ език като древните македонци", при което твърдял, че древните македонци говорили славянски език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com