Главата на македонската църква: Единомислено решихме, че искаме БПЦ за църква-майка

2842
Главата на македонската църква: Единомислено решихме, че искаме БПЦ за църква-майка
Снимка: БГНЕС

Писмото, което изпратихме до Българската патриаршия, че тя може да е наша църква-майка, е прието в пълно единомислие от нашия Свети синод.

Това заяви главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан, който днес бе приет от българския патриарх Неофит. Това е първа среща между двамата след като МПЦ-Охридска архиепископия поиска българската да бъде нейна църква-майка и така да получи автокефалност.

Пред водещия на предаването "Вяра и общество" Горан Благоев Българският патриарх Неофит заяви: "Не е лек кръстът, който Българската църква поема, защото досега нищо не се правеше за решаване на проблема с Македонската архиепископия. Нека сега Божията премъдрост да умъдри участниците в междуцърковната комисия, за да се постигне желания от всички ни резултат!"

Македонският архиепископ Стефан благодари на всички в България, които подкрепят желанието на МПЦ да получи признание на своята независимост и беше категоричен: "Писмото, което изпратихме до Българската патриаршия, че тя може да е наша църква-майка, е прието в пълно единомислие от нашия Свети синод. Някои от събратята може да имат и свое виждане, но е важно какво решава и казва мнозинството!".

На 27 ноември патриархът и синодалните митрополити разгледаха писмото на МПЦ-ОА от 9 ноември, в което тя моли да бъде призната като независима църква, а също така иска Българската православна църква да стане нейна църква-майка. Пред Синодалната палата множество граждани се събраха на мълчаливо бдение в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде църква-майка на Македонската архиепископия.

"Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония. Това е най-малкото, защото те са наши братя, наш народ. Ще се стремим да запазим неговото единство“, заяви тогава патриарх Неофит, предаде БГНЕС.

Видни общественици, журналисти, учени, представители на големи македонски родове като Миладинови и Дрангови, Шапкареви, Пърличеви и Развигорови се обявиха в подкрепа на искането на МПЦ. Според тях Българската патриаршия има своите основания категорично да подчертае историческата истина за произхода на възобновената като Македонска православна църква – Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско наследство.

Те подчертаха, че без подвига на нашите предци, включително от Вардарска и Беломорска Македония, които постигнаха църковна независимост за преобладаващата част от православните българи на Балканите през ХIХ в., днес не биха съществували нито Българската патриаршия, нито Македонската архиепископия, която се явява наследник на македонските епархии на Българската екзархия.

Струмишкият владика Наум заяви преди заседанието, че няма нищо по-естествено от това Българската патриаршия да се превърне в Църква-Майка на МПЦ. Още повече, че подобно искане е било отправено от години от някои български архиереи. Той опроверга и появилите се твърдения, че Вселенската патриаршия би била против едно подобно общуване между нашите две църкви, определяйки го като „голяма лъжа“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com