Grexit би имал изключителни опасни политически последици за Европа

9557
Grexit би имал изключителни опасни политически последици за Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският финансов министър Зигмар Габриел смята, че обсъжданото излизане на Гърция от еврозоната, или т. нар Grexit ще има "изключителни опасни" политически последици за Европа.

"Излизането на Гърция от зоната на еврото ще бъде опасно не икономически, а политически. Когато си тръгне първата страна, целият останал свят ще гледа по друг начин на Европа. Никой повече няма да изпитва доверие към Европа, ако се разпаднем при първата сериозна криза", заявява Габриел за "Билд ам Зонтаг", предаде БНЕС.

Габриел отбелязва, че предоставянето на Гърция на третия пакет финансова помощ за Гърция е възможно само в случай, че Атина проведе необходимите реформи. "Ние не можем просто да пратим там пари", подчертава министърът, цитиран от "Ройтерс".

По-рано премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че Атина ще изпълнява своите задължения, както външни, така и вътрешни, като отбеляза, че между Гърция и кредиторите е задължително да се сключи ново споразумение.

Гърция води преговори с ЕС и МВФ за урегулиране на дълга, който е над 240 милиарда евро. Този дълг се образува след спасяването на гръцкия бюджет от фалит през 2010 и 2012 година, припомня РИА"Новости". Прогнозите на кредиторите, че строгите мерки за икономии ще дадат възможност на Гърция да си изплаща кредитите не се оправдаха. Правителството на СИРИЗА, което пое властта през януари, настоява за нови преговори с кредиторите.

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще представлява шок както за единния валутен блок, така и за световната икономика, но най-лошите последици от подобен негативен сценарий ще бъдат усетени от самата Гърция. Това каза през април в интервю за френския ежедневник Le FigaroКристиан Ноайе, член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и президент на Френската централна банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com