Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцката диаспора иска прекратяване на преговорите за името на Македония

08 май 2018, 13:04 часа • 1604 прочитания

Няколко организации на гръцката диаспора изпратиха писмо до първия дипломат на Атина Никос Кодзиас, в което го обвиняват в унижение на гърците по света и настояват за прекратяване на преговорите за името на Македония, предава скопската информационна агенция „Мета“.

В писмото се казва, че „е очевидно, че преговорите са в задънена улица и че няма причина за тяхното продължаване".

Организациите на гръцката диаспора обвиняват Кодзиас, че е направил „лекомислени отстъпки“, като се е съгласил в името на съседната държава да бъде включен терминът Македония.

„В този момент трябва да се прекратят преговорите и да спрете с унижаването на достойнството на гърците по целия свят с Вашето настояване да дадете името Македония на славяните в Скопие“, се казва в писмото, изпратено до гръцкия външен министър.

На 11 и 12 май ще има нова среща първите дипломати на Скопие и Атина Никола Димитров и Никос Кодзиас близо до Атина. На нея ще присъства и специалният посредник на ООН за спораз за името Матю Нимиц, предаде Фокус.

Агенцията припомня, че на 17 май в София ще се състои и разговор на четири очи между македонския премиер Зоран Заев и гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в рамките на срещата на върха ЕС - Западни Балкани.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес