Губернаторът на Истанбул: Превратът в града е пресечен

3215
Губернаторът на Истанбул: Превратът в града е пресечен
Снимка: Gettyimages.com

Губернаторът на Истанбул Васип Шахин съобщи, че опитът за военен преврат в града е пресечен, а в Истанбул се прехвърлят допълнителни военни формирования.

Неговото изявление бе предадено по телевизия NTV. Шахин заяви, че при необходимост в града могат да бъдат въведени танкове, посочва още ТАСС. По-рано тази вечер РИА Новости съобщи за пожар при сградата на щаба на турското разузнаване.

В същото време служители на истанбулската полиция задържаха четирима военнослужещи, опитали се да извършат военен преврат, съобщи още Анадолската агенция.

Турски вицепремиер: Правителството все още е на власт*

Действащото правителство на Турция все още е на власт, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш по телевизията, цитиран от ТАСС. "Правителс...

По негови данни те се опитвали да завземат сградата на държавата телевизия ТРТ в града. Изданието уточнява и званието на единия от задържаните, който е полковник.

Командващият спецчастите на турската армия ген. Зекайи Аксакалъ съобщи пред NTV, че превратът е бил подкрепен от неголяма част от военните и скоро нещата ще бъдат върнати под контрол.

За утре следобяд се насрочва извънредно заседание в парламента в Труция, съобщават местни медии. Националната телевизия вече е под контрола на правителството.

Избухнала е бомба при сградата на парламента в Анкара, съобщават Al Jazeera и РИА Новости. 17 полицаи са загинали в Анкара, информира още Al Jazeera, позовавайки се на местна телевизия. Имало е голяма експозиция в столицата на Турция.

Турската армия стреля по привърженици на Ердоган

Турски войници са стреляли и са ранили привърженици на Реджеп Ердоган, които са опитали да преминат блокирания мост през Босфора. Инфор...

Същевременно десетки хиляди хора се събраха в центъра на столицата Анкара, протестирайки срещу опита за военен преврат в страната.

На кадрите от мястото на събитието се вижда военна техника, които напуска заетите позиции в града. Мащабни протести имаше в Истанбул и Измир.

Associated Press съобщи и, че турски войници са стреляли и са ранили привърженици на президента Реджеп Ердоган, които са опитали да преминат блокирания мост през Босфора. Междувременно в Истанбул са ранени трима души. По призива на президента Реджеп Ердоган турците започнаха да излизат на протести по улиците на града.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com