17 полицаи са загинали в Анкара при военния преврат

1738
17 полицаи са загинали в Анкара при военния преврат
Снимка: Gettyimages.com

17 полицаи са загинали в Анкара, съобщава Al Jazeera, позовавайки се на местна телевизия. Имало е голяма експозиция в столицата на Турция. Това става на фона на опит за военен преврат в южната ни съседка.

Същевременно беше съобщено, че турски войници са стреляли и са ранили привърженици на президента Реджеп Ердоган, които са опитали да преминат блокирания мост през Босфора. Информацията е на Associated Press.

Съвет за мир в Отечеството e организатор на преврата в Турция

Декларацията за приоритети на преврата бе представена и подписана от „Съвет за мир в Отечеството“. В нея се посочваше, че о...

Междувременно в Истанбул са ранени трима души. По призива на президента Реджеп Ердоган турците започнаха да излизат на протести по улиците на града.

Излезе информацията и, че танкове са обкръжили сградата на парламента в Анкара на фона на започналия в петък вечерта военен преврат. Танковете стрелят пo сградата, съобщава Sky News и РИА Новости. Има и стрелба на летище "Ататюрк" в Истанбул, съобщава ТАСС.

Късно вечерта в петък турската армия съобщи, че е поела контрола на управлението на страната. Турското правителство е задържано, съобщиха от генералния щаб на армията по-рано тази вечер. Военните са завладели сградата на правителството и държавната телевизия TRT. Те не уточняват кой ръководи преврата. В заявление военните отбелязват, че имат намерение да спазват принципа за върховенство на закона, както и да спазват всички сключени от Турция международни споразумения, съобщи Интерфакс.

В социалните мрежи вече има и версии, че случващото се в момента е режисирано от Ердоган, който всъщност е бил на почивка в Мала Азия. В интервю по Skype турският президент призова народа да излезе и да се противопостави на военния преврат. Има спекупации, че той вече е отлетял за Москва, след като преди час имаше данни, че турският президент опитва да отлети за Германия, но от там са му отказали убежище.

Славчо Велков: Това, което виждаме в момента, е типичен военен преврат

"Властта на военните беше отнета безцеремонно преди няколко години, и то с акт от турския парламент". "Това, което наблюдаваме, е опит...

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com