Гърция е изпратила своите предложения до Македония

1543
Гърция е изпратила своите предложения до Македония
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас заяви, че до Скопие е изпратен текст, който съдържа предложенията на страната му относно бъдещото сътрудничество между Гърция и Македония, пише македонската медия „Алсат-М“.

На въпрос от местни медии дали при посещението си тази седмица в Скопие той ще представи гръцкия проект на споразумението, Кодзиас заяви, че предложенията на Атина са вече изпратени.

Ципрас за Македония: Опитваме да спечелим нещо повече

Решението на спора за името може да бъде само едно - наименование за цялостна употреба, както вътре в страната, така и по света. И за т...

„Изработихме текст с нашите предложения, както по отношение на откритите проблеми, които имаме с БЮРМ, така и за бъдещия дневен ред на сътрудничеството, което ще донесе полза и на двете страни. Изпратих този текст преди няколко дни в Скопие“, заяви гръцкият външен министър. Очаква се Никос Кодзиас да пристигне в Скопие в четвъртък.

В същото време председателят на партия „Независими гърци“ – младши коалиционен партньор в гръцкото правителство и министър на отбраната на страната Панос Каменос заяви, че не приема „нито Северна, нито Южна, нито Източна, нито Западна Македония, защото Македония е една и гръцка“, предава македонската медия A1oN .

„Позицията на „Независими гърци“ е ясна по отношение на името на Македония. Не приемаме решение, което да съдържа името Македония. Нито Северна, нито Южна, нито Източна или Западна Македония. Македония е една и гръцка. Добре ще е в Скопие да се проведат конституционни промени. Гърция направи няколко стъпки. Разбира се, искаме решение, без да даваме термина "Македония". Промяната на Конституцията е предпоставка за всяко друго решение“, смята Каменос.

Партийният лидер смята, че в гръцкото правителство „има теми, които публично са изяснени, че не може да променяте позициите нито на едната, нито на другата страна“, предаде Фокус.

Йоханес Хан: Решаването на спора за името на Македония е добро за Балканите и ЕС

Срещата между премиерите на Република Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас е добра новина. Това заяви еврокомисарят по разши...

Панос Каменос ще се срещне на 20 март с Алексис Ципрас. Срещата на двамата коалиционни партньори бе обявена от говорителя на гръцкото правителство Димитрис Санакополус, а основна тема ще бъде случаят с двамата гръцки войници арестувани край река Марица на турска територия. С оглед на това, че тази среща е само на няколко дни преди посещението на външният министър Никос Кодзиас в Скопие, остава загадка дали на срещата двамата коалиционни партньори ще споменат и въпросът за името.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com