X
 
 

Гърция изгони либийския посланик

3985 4
Гърция изгони либийския посланик
Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази сутрин е извикал либийския посланик в Атина и му е съобщил, че е взето решение той да бъде изгонен от страната.

Либийския дипломат трябва да напусне страната до 72 часа. Това не означава прекратяване на дипломатическите отношения между Триполи и Атина, уточни Дендиас. Решението за изгонването на либийския посланик идва само няколко седмици след подписването на споразумението между Либия и Турция за морската юрисдикция в Източното Средиземноморие. Според властите в Атина то противоречи на международното право.

Турция не спира с предизвикателствата за нефта и газа в Източното Средиземноморие

Турският парламент одобри сделката за морските граници в Средиземноморието, постигната между Турция и подкрепяното от ООН правителство ...

Късно снощи турският парламент ратифицира подписания между Турция и Либия Меморандум за морска юрисдикция в Източното Средиземноморие.

Документът беше подписан на 27 ноември между властите в Анкара и правителството на националното съгласие на Либия. Меморандумът трябва да защити правата на двете страни, произтичащи от международното право.

Източното Средиземноморие включва Турция, Сирия, Ливан, Израел, Египет, Либия, Гърция, Кипър. В тази връзка е важно да бъде определена морската юрисдикция на всяка една от тези държави, подчерта от своя страна Анадолската агенция.

След откриването на находищата богати на въглеводороди в района на остров Кипър, ситуацията се изостри. Островът на Афродита остава разделен на две части след турската инвазия от 1974 г. Анкара претендира за свой дял от газовото богатство. По тази причина Турция изпрати свои военни кораби, а също така кораби, които да извършват сондажи за газ и петрол в икономическата зона, която в Никозия смятат за своя. Това предизвика острата реакция на Гърция и Кипър, които са подкрепени в спора си от ЕС.

Атина получи копие от меморандума между Турция и Либия

Гърция получи копие от меморандума за разбирателство между Турция и Либия за разграничаване на морските им територии, съобщи „Кат...

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Не е нужно да е толкова сложно, лайнарко 1.1, щатския газ е вече в Гърция - по евтин с 20%, по калоричен с 30%, и без традиционните 10% вода за всички горива!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  а ние кога ще гоним руския
 • Геолог 1.1 Геолог преди 2 месеца Профил на трол?
  Когато BP,SHEL, или която и да е западна компания открие въглеводороди в териториалните води на България, вземе концесия, разработи ги и започне да ни ги продава на двойна цена.
  : 23 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  говнолог, нещо си се объркал - 2 пъти по-скъп ни излиза руския
  : 0 !
Последно в Актуално