Гърция категорична: Нужна е е промяна на конституцията на Македония

1480
Гърция категорична: Нужна е е промяна на конституцията на Македония
Снимка: Getty Images/Guliver

Необходима е промяна на конституцията, за да бъде името както за вътрешна, така и за външна употреба, а и за да бъдат избегнати бъдещи обвинения, че са били нарушени конституционни тестове.

Това заявява в интервю за гръцкия в. „Документо“ министърът на външните работи Никос Кодзияс, който изрази умерен оптимизъм за решаване на спора около името на Македония. Според Кодзияс на двете страни им предстои още много работа.

В интервюто Кодзияс обяснява защо Гърция настоява за промяна на македонската конституция.

„Промяната на Конституцията на приятеля и съседа означава, първо, изпълнение на ерга омнес, т.е. използване на новото име във всички случаи, на международно и вътрешно ниво, както и за избягване на бъдещи разногласия, които биха произлезли без тази промяна. Второ, че в бъдеще би се избегнало друго правителство при съседа да поиска обяснения за нарушение на конституцията, ако Международният договор излиза от компетенциите", казва ръководителят на гръцката дипломация.

За несъгласията, за които той спомена, Кодзияс заявява, че в период на глобализация, когато се използват две различни имена - едно за международна, друго за вътрешна употреба, разногласията са неизбежни.

Според Кодзияс решението не трябва да бъде "единият да наложи неговото мнение на другия", а в пакетна сделка, която ще съдържа необходимите взаимни компромиси, предаде БГНЕС.

Гръцкият външен министър смята, че споразумението трябва да включва въпросите, които се обсъждат в ООН, да бъде премахнат иредентизмът и да бъдат предвидени мерки и условия, за да няма отново съвпадение, подкрепа за интеграция на съседната страна в международни организации и съвместни дейности, и добавя, че е необходим период от време, за да се изпълнят тези неща, защото, както казва той, "светът не се променя за един ден, дори и на Господ, според Библията, му бяха необходими 6 дни, за да го създаде".

„Разбира се, това не е изпълнение на някой абстрактен метод за разделяне на решението на части, а елемент на прагматизъм, реализъм, решителност и чувство за отговорност“, казва Кодзияс по отношение на изпълнението на евентуалното решение.

На въпроса дали един международен договор би бил достатъчен, за да се избегнат конституционни промени в Македония, Кодзияс се позовава на предишен опит с решенията на националните съдилища на държавите-членки на Европейския съюз.

„Въз основа на член 27 от Виенската конвенция относно договорите, съдържанието преобладава над националното законодателство. Този принцип обаче по-често не се прилага. Ние знаем решенията на националните конституционни съдилища на държавите - членки на ЕС във връзка с подчинеността или не на националното законодателство на европейското, за въпроси, свързани със сърцевината на конституцията, а името е едно от тях“. Според тях конституцията надхвърля всеки международен договор, обяснява Кодзияс.

В интервюто шефът на гръцката дипломация каза, че възможността за решение се е появила и заради политическите принципи на гръцкото правителство, заради мерките за изграждане на доверие, но и заради смяната на властта в Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com