Гърция модернизира отбраната си

2519
Гърция модернизира отбраната си
Снимка: Getty Images

Гърция взе стратегическо решение да предпочете качеството, иновациите и укрепването на националната си отбранителна индустрия пред количеството, статичния традиционен начин на работа и пълната зависимост от чуждестранни оръжейни системи, заяви министърът на отбраната пред "Катимерини".

Неотдавнашните радикални промени във военното ръководство отразяват намерението да се премине към нова ера, като се изградят "въоръжените сили на 2030 г."

Още: Ракета уцели гръцки кораб край Йемен: Червено море е все по-опасно

Какво предвиждат инвестициите за отбрана?

Както заяви министърът на отбраната Никос Дендиас в интервю за Kathimerini, предизвикателствата, пред които е изправена страната поради географското си положение, както и ситуацията в по-широката околност, изискват коренно различен подход.

Изборът на новия началник на Генералния щаб на Националната отбрана на Гърция, генерал Димитрис Хупис, доктор с отличие по информационни преносни системи (от катедрата по електротехника и информатика на Националния технически университет в Атина), може да се разглежда само като отражение на новата посока, която Гърция ще поеме и на новия модел, който ще прилага.

Ново военно производство и отбранителна позиция

Опитът в Украйна, а напоследък и в Газа, както и преди това в Кавказ, доведе до заключението, че Гърция трябва да създаде нов модел както на военно производство, така и на отбранителна позиция.

Гърция трябва да инвестира повече в човешкия си капитал, за да увеличи максимално неговия потенциал, както и в собствената си военна индустрия, като наблегне на разработването на евтини системи с висок потенциал. Двете държавни компании, Hellenic Aerospace Industry (EAV) и Hellenic Defense Systems (EAS), трябва да се развиват по начин, който да покрива настоящите и бъдещите нужди на страната в областта на сигурността.

С интерес очакваме да видим дали новото законодателство относно модернизацията на въоръжените сили ще се занимава ефективно с насърчаването на нови производствени възможности, които могат да бъдат свързани с развиващите се отбранителни нужди на страната, като се използват предимствата на националните граждански и военни изследвания.Създаването на изцяло нова отбранителна екосистема и преминаването на гръцките въоръжени сили към следващото поколение с нови технологии, като безпилотни летателни апарати, телекомуникационни и информационни технологии и електронна война, е екзистенциална предпоставка за сигурността на страната и следователно предизвикателство за нейното ново военно, както и политическо ръководство.

Още: Студентите в Гърция против разкриването на частни университети

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com