Хан пристигна в Македония, за да разреши кризата

7078
Хан пристигна в Македония, за да разреши кризата
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по разширяване на ЕС Йоханес Хан днес пристига в Република Македония, за да помогне в преговорите за намиране на изход от политическата криза в страната, предаде БГНЕС.

Хан ще наблегне на неотложността да се намери решение за преодоляване на сегашната криза, каза преди визитата Мая Косянчич, говорителката на еврокомисаря по разширяването и добросъседството. В разговорите с македонските политици в Скопие Йоханес Хан ще настоява и за взаимна ангажираност спрямо предизвикателствата, пред които е изправена страната, добави още Косянчич.

Тя обаче не пожела да отговори дали е възможно решение на политическата криза в хода на днешните срещи на Йоханес Хан, македонските политически лидери и посредничещите евродепутати Ричард Хоуит, Едуард Кукан и Иво Вайгъл.

Според някои сведения Йоханес Хан ще предложи неформален старт на т.нар скрининг процес на Македония с Еврокомисията по ключовите глави от преговорите за членство в ЕС.

"Няма да спекулирам и не мисля, че това ще бъде полезно в дадената ситуацията. Това, което комисарят ще направи, е да наблегне върху неотложността от намирането на решение за преодоляване на сегашната криза и в този контекст трябва да гледате на неговата визита", посочи Косянчич.

Скрининг процесът е сравняване на македонското с европейското законодателство. Той се задейства, след като Европейският съвет даде разрешение за откриване на официалните преговори за членство. Поради блокирането на Гърция Еврокомисията вече 6 години се опитва да преодолее този период, в който непрекъснато дава препоръки за започване на преговори с Македония, но те така и не са започнали. Атина пък блокира процеса заради спора с Македония за името й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани