Ходжай: Косово има необходимия брой гласове за членство в Интерпол и ЮНЕСКО

440
Ходжай: Косово има необходимия брой гласове за членство в Интерпол и ЮНЕСКО
Снимка: Getty Images/Guliver

В Прищина все още не е съставено новото правителство, но институциите в най-младата държава на Балканския полуостров влагат сериозни усилия за членството на Косово в международни организации като Интерпол и ЮНЕСКО. Сега министърът на външните работи в оставка Енвер Ходжай твърди, че страната разполага с необходимата подкрепа за приемането на Косово в двете организации, пише македонското електронно издание МКД.

Влизането на Косово в Интерпол вече е включено в дневния ред на Общото събрание, което ще се проведе в края на септември в Китай. Косово не успя да стане член на ЮНЕСКО през 2015 г. и досега в Прищина все още не е взето решение дали заявлението за членство в тази организация ще бъде представено отново. Но косовските лидери са оптимисти относно броя на държавите, които ще им го подкрепят в усилията за достъп до двете организации.

Скандалът Сърбия - Македония: Заради разузнавателни действия или подкрепа за Косово?

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че сръбските власти са установили и доказали, че срещу Белград са извършвани разузнавателни...

„Като външен министър мога да кажа, че Косово има гласове за ЮНЕСКО и за Интерпол. През последния период имахме интензивни дейности в тази област. Посетих много от държавите в Африка, Южна Азия, Латинска Америка, Европа и стана ясно, че събирането на подкрепа за Интерпол и за ЮНЕСКО е приоритет над приоритетите", подчерта Ходжай.

Според професор Авни Мазрекай подобни твърдения обаче са нереалистични, тъй като никой не може да знае как в крайна сметка ще гласуват членовете на Интерпол и ЮНЕСКО, предаде Фокус.

"Мненията на други държави по въпросите на външната политика като приемането на Косово в международни организации са резултат от процеса на вземане на решения в националните държавни структури. Не е логично да се каже, че може да се гарантира, че всяка държава ще гласува за Косово. Това може да се види и в края на гласуването. Но се знае как Косово работеше в последно време и това, че губи твърде много време за предизборната кампания и сформиране на правителство не създава благоприятни условия в международен план", предупреди професорът по европейска интеграция.

Балканската държава се бори за членството в Интерпол и ЮНЕСКО от 2015 г. насам. Най-сериозният проблем за достъпа на страната в тези международни организации е лобирането срещу независимостта на Косово от страна на Сърбия и Русия.

Шешел: Няма какво да делим с албанците в Косово, там всичко е наше

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел заяви, че "в Косово няма какво да делим с албанците, тъй като всичко там е наше". ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com