Хърватия: Необходимо е по-справедливо финансиране от ЕС за спиране на изтичането на мозъци

1530
Хърватия: Необходимо е по-справедливо финансиране от ЕС за спиране на изтичането на мозъци
Снимка: Getty Images / Guliver

Средствата от научноизследователските фондове на ЕС трябва да бъдат разпределени извън „клуба на старците“ от престижни институции в по-богати държави-членки, за да се ограничи изтичането на мозъци, изострящо неравенствата в целия блок, заяви хърватски министър в четвъртък.

Блокът трябва да измисли "как наистина да подкрепи свободата на движение, но в същото време ... да няма някои държави, в които нямаме потенциал за иновации или растеж", каза Блаженка Дивяк, министър на науката и образованието.

Тя говореше пред репортери в Загреб, тъй като нейната страна - последната, която се присъедини към Европейския съюз през 2013 г. - заема своя ред като домакин на ротационното председателство на ЕС.

Наред с други по-нови и по-бедни членки на ЕС като Румъния и България, Хърватия се бори да запази своите млади и образовани у дома, като огромен брой се премества в по-заможни столици в Европейския съюз за по-високо заплащане.

77 млрд. лв. е похарчила държавата за емигриралите висшисти

77 млрд. лева е прахосала България за мозъци, изтекли навън, съобщиха учени от БАН. Изчислението е по данни, взети от статистиката. Съ...

Дивяк говори за разрив между по-новите и по-старите държави-членки, като каза, че Брюксел трябва да спре да се фокусира върху „клуба на старците, на което понякога сме свидетели в някои проекти, когато се състезаваме за пари от ЕС“.

Фондовете за научни изследвания и иновации трябва "не само да отиват при тези, които имат престиж в момента", каза тя.

Далеч по-добре е да се изградят "разнородни" или разнообразни мрежи в цяла Европа, насърчаващи "екипи с различен произход, различни идеи", добави тя.

Хърватското правителство нарича масовото изселване на емиграцията, което изпитва, „съществен“ проблем за страната с население от 4,2 милиона.

Според статистическата служба на ЕС сега 15% от хърватите в трудоспособна възраст живеят в други държави-членки. Така Хърмватия е на второ място в това отношение след Румъния.

България е втора по износ на “мозъци” на Балканите

Страната ни е втора на Балканите „по експорт” на студенти в чужбина и трета в Европа. Това сочат данни от проучване на воде...

До 300 000 хървати са заминали в чужбина от 2013 г. насам, изчисляват експертите. Правилата на ЕС за свобода на движение означават, че нейните граждани не са изправени пред почти никакви пречки, ако искат да отидат в някоя от държавите-членки за работа.

"Хърватия търпи загуба на населението, равна на загуба на малък град годишно", каза премиерът Андрей Пленкович пред репортери в сряда, когато представяше председателството на страната си в ЕС.

Повече от две трети от хърватите напускат поради икономически причини, докато вторичен двигател е разочарованието от широко разпространените подкупи, показва проучване на Загребския университет.

Според демографските експерти малкото население на Хърватия е изложено на особено висок риск, тъй като ниската раждаемост също намалява работната сила.

Обезлюдяването достигна "ниво на класическо демографско унищожение", заяви хърватският демограф Стиепан Стерц пред AФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com