И Гърция иска резервен план от ЕС в случай на нова бежанска криза

1743
И Гърция иска резервен план от ЕС в случай на нова бежанска криза
Снимка: Gettyimages.com

Пристигайки на първата си среща на върха на Европейския съвет в Брюксел, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция и Европейският съюз не трябва да бъдат заложници на Турция заради миграцията и трябва да имат "план Б", който да отговори на евентуална нова бежанска криза, предаде БГНЕС. Позицията е подобна на тази на президента Румен Радев, който настоя правителството ни да работи за общоевропейски план в случай на нова бежанска криза.

"Миграционните потоци през последните месеци се увеличиха значително", каза той, като заяви, че въпросът "трябва да бъде решен на европейско равнище".

Над 50 000 пристигнали мигранти в Гърция за година

От началото на годината към 13 октомври 2019 г. в Гърция са пристигнали 50 720 бежанци и мигранти, от които 39 775 по море. Това показв...

"Гърция и Европа не могат да бъдат изнудвани от Турция по този въпрос и ЕС трябва да демонстрира много по-голяма солидарност спрямо Гърция при управлението на този въпрос, като излезе с нов пакет за миграция и убежище, но също така и с план за спешни случаи - в случай, че настоящата криза се превърне в спешна ситуация", обясни Мицотакис пред репортери преди срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел.

Въпреки че Brexit и турската военна операция в Североизточна Сирия доминират както теми на срещата на върха, се очаква да бъдат обсъдени и мерките за справяне с нововъзстановилата се миграционна криза. Коментирайки възможен "План Б" за миграция, гръцките правителствени служители заявиха, че ако действията на ЕС не спрат мигрантските потоци от Турция към Европа, тогава Брюксел ще трябва да предложи други мерки. Те също така подчертаха необходимостта всички държави от ЕС да се съгласят да споделят тежестта на отговорността.

Междувременно в Атина министърът на закрилата на гражданите Михалис Хрисохоидис представи проектозакон на управляващите депутати от "Нова демокрация", който има за цел да ускори молбите за убежище и да увеличи темпото на връщане и депортиране, в опит да намали продължително броя на мигрантите и бежанците, хванати в Гърция в бюрократични процедури. Христохоидис каза, че като част от усилията за решение на проблемите с пренаселените лагери на островите 20 000 души ще бъдат прехвърлени в континенталната част - 10 000 в хотели и още 10 000 в лагери, осигуряващи подобрени условия на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com