И медиите в Гърция на стачка, на 9-ти април животът в страната замира

17594
И медиите в Гърция на стачка, на 9-ти април животът в страната замира
Снимка: Getty Images / Guliver

Гърция отново влиза в поредица от стачки. Днес по улиците излизат журналисти от всички медии, както и служителите на пристанищата.

Кулминацията на протестната вълна ще е утре, 9 април, когато ще се проведе 24-часова генерална стачка, организирана от двата водещи синдиката в частния и държавния сектор ГСЕЕ и АДЕДИ, които ще излязат срещу мерките за икономии, предаде БГНЕС.

Медийните служители настояват за подписването на нови колективни договори, както и незабавно прекратяване на масовите съкращения в бранша. Журналистите искат и незабавно изплащане на закъснелите заплати, както и увеличаване на помощите за безработни.

Синдикатите пък протестират срещу съкращенията в държавния сектор, срещу включването на държавните служители в т. нар. "схема на мобилността", т.е. принудителен отпуск с перспектива техните работни места да бъдат премахнати. Всички тези мерки бяха договорени от правителството и международните кредитори в замяна на предоставената финансова помощ за страната.

Държавните болници утре ще обслужват само спешни случаи, тъй като в общата стачка ще участват и лекари, медицински сестри и административни работници. В нея ще се включат и служителите от местното самоуправление, банковите служители, учители и университетски преподаватели  както и работещите в данъчните служби.

По време на утрешната обща стачка няма да пътуват влаковете на държавната железопътна компания ОСЕ, а работещите в автобусния трафик ще протестират с прекъсване на работата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com