X
 
 

И Северна Македония с бойкот на Нобеловите награди заради Хандке

1265 0
И Северна Македония с бойкот на Нобеловите награди заради Хандке
Снимка: Getty
Северна Македония ще бойкотира церемонията по награждаването на Петер Хандке

Министърът на външните работи на Косово Беджет Пацоли благодари на колегата си от Северна Македония Никола Димитров, че страната му ще бойкотира церемонията по връчването на Нобеловата награда за литература на Петер Хандке, съобщава агенция „Ина”цитирана от БГНЕС.

Две оставки в Нобеловата комисия за литература заради Петер Хандке

Присъждането на нобеловата награда за литература на австрийския писател Петер Хандке беше изтъкнато като причина за оттеглянето от коми...

„Македония остана с нас в най-трудните времена през 1998 -1999 г., когато Милошевич извърши престъпления в Косово. Хандке не подкрепяше жертви като Северна Македония, но подкрепяше Милошевич”, написа Пацоли в своя профил в Twitter.

 

 

Петер Хандке не се отказва да брани бивша Югославия

Австрийският носител на Нобелова награда за литература Петер Хандке защити своята подкрепа за сърбите във войните през 90-те години в...

Сайтът припомня, че Албания, Турция, Хърватия и Северна Македония обявиха, че няма да откликнат на поканата да участват в церемонията по връчването на Нобеловите награди. Причината за бойкота на събитието е номинирането на Петер Хандке за носител на Нобеловата награда за литература, известен със своите радикални идеологически възгледи, дясна ангажираност и открита подкрепа на политиката на Слободан Милошевич през 90-те години.

Номинирането му доведе и до оставката на двама от членовете на Нобеловата комисия за литература.

Actualno.com

Етикети: