Има ли агенти на чужди служби във военното министерство на Македония?

3299
Има ли агенти на чужди служби във военното министерство на Македония?
Снимка: iStock/Guliver

В Македония се заформя сериозен скандал, след като опозиционна медия обяви, че НАТО изисква от македонските власти да уволнят агенти на чужди служби в Министерството на отбраната, за да приеме страната в структурите си.

Става въпрос за отстраняването от длъжност на голям брой хора, които заемат висши постове в кабинета на военния министър Радмила Шекеринска, в Генералния щаб и във военното разузнаване, пише електронното издание „Курир“, позовавайки се на хърватски медии.

Ръководството на Министерството на отбраната на Македония в момента се състои от хора с дълбоки лични, семейни, оперативни и политически връзки с Република Сърбия, пише македонската медия, цитирайки заключение в статия на вестник „Хрватска Данас“. 

Комисията по отбрана одобри приъединяването на Северна Македония към НАТО

,,Преди 27 години България първа безусловно призна Македония, под нейното конституционно име и като самостоятелна и независима държава....

Държавен секретар в Министерството на отбраната е Драган Николич, син на бивш офицер от Югославската народна армия (ЮНА). Освен ангажимента към СДСМ и за насърчаване на хора, близки до партията, той няма съществен принос за МО, твърди хърватското издание.

„Държавен съветник, а също и най-близкият сътрудник на министъра на отбраната Радмила Шекеринска и главен експерт „Човешки ресурси“ е Мирослав Стояновски, бивш капитан на ЮНА по време на агресията срещу Хърватия и окупацията на Вуковар, обвинен в убийството на невинни граждани. След окупацията на Вуковар той е повишен в пост майор в тогавашната ЮНА.

Началникът на военното разузнаване Горан Василевски е човек, свързан със сръбската армия, което отново е пряка причина дълго време да не получи сертификат за сигурност“, разкрива „Хрватска Данас“.

Въпросът, зададен от хърватските медии, е дали Македония ще има такава организационна структура, която очевидно е свързана с партньор, който не е член на НАТО, и дали в този случай Република Сърбия може да бъде истинският партньор на всички останали членове на НАТО, особено в Хърватия?

Македония разследва висш сръбски агент, бил в парламента по време на "кървавия четвъртък"

Македонското министерство на външните работи извика сръбския посланик в Скопие Душанка Дивяк Томич поради присъствието на сръбския аген...

Първите разкрития по темата с чуждите агенти дойдоха от заместник-председателят на основната опозиционна партия в Македония - ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски. Той наскоро обяви, че високопоставени македонски военни сътрудничат на чужди служби и НАТО иска уволнението им, за да се докаже Скопие като надежден партньор на Алианса.

Македонските власти категорично опровергаха медийните публикации. Министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринка увери, че нито в кабинета й, нито в Генералния щаб има разузнавачи, които сътрудничат със служби на държави извън НАТО.

В изявление за скопския вестник „Независен“ Шекеринска обясни, че след подписването на протокола за членство в НАТО, македонските власти сами са поискали от международните партньори помощ за проверка на служителите.

„Нито от НАТО са ни изпращали екип за проверка, нито са ни молили – писмено или устно – да освободим или заменим военнослужещи, за които се твърди, че са сътрудничили с чужди, главно със сръбските служби", обясни министърът на отбраната на югозападната ни съседка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Заради жп катастрофата: Гръцкото правителство с вот на недоверие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com