Има споразумение за предсрочни избори в Македония

4706
Има споразумение за предсрочни избори в Македония

Лидерите на четирите основни политически партии в Република Македония постигнаха споразумение за изход от политическата криза в страната, предаде БГНЕС.

"Мога да Ви съобщя, че постигнахме договор, който бе подписан от четиримата лидери. Лично съм удовлетворен от постигнатото" Това каза еврокомисаря по разширяването на ЕС Йоханес Хан, който посредничи между Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /СДСМ/, Али Ахмети /ДСИ/ и Мендух Тачи /ДПА/.

Преговорите в резиденцията на ЕС в Скопие продължиха над 12 часа. Според Хан македонските лидери са се съгласили в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори и да бъдат изпълнени препоръките на Прибе и на Европейската комисия /ЕК/. Това е един голям ден за Република Македония, който отваря широко вратите за нейната евроинтеграция, каза още Йоханес Хан.

Споразумението предвижда провеждане на предсрочни избори на 24 април догодина. 100 дни преди провеждането на предсрочните парламентарни избори - на 15 януари ще бъде сформирано ново правителство, което ще организира вота на 24 април догодина. След 20 октомври СДСМ ще предложи експерт за поста министър на вътрешните работи. Депутатите от СДМ ще се върнат в парламента от 1-ви септември.

Според него "това е перфектен момент за Македония и международната общност, която е осъзнала необходимостта да помогне на страната, а Македония от своя страна е готова да изпълни нужните реформи. Тази вечер постигнахме съгласие по този въпрос", подчерта Хан и поясни, че следващата седмица в Брюксел ще се проведе среща на Съвета на ЕС, на която ще бъдат обсъдени необходимите реформи. През месец септември ще продължи диалога на високо равнище и след това ще има доклад за напредъка на страната. Днешният договор ни дава възможност да препотвърдим препоръката за начало на преговори. Този договор трябва да помогне на някои страни-членки, които се противопоставяха и блокираха започването на преговори да се убедят и да отворят вратата за европейската перспектива на страната, каза еврокомисарят.

Йоханес Хан съобщи, че тази нощ е провел разговор с американския помощник-държавен секретар Виктория Нюланд. Това нещо бе потвърдено и от нашите американски партньори, но трябва да подчертаем, че това е европейски договор и всички партии имат принос за това. Благодаря и на тримата евродепутати Иво Вайгел, Ричърд Ховит и Едуард Кукан, както и на посланиците на САЩ Джес Бейли и на ЕС Орав, каза още Йоханес Хан.

Ховит в своя профил в Twitter уточни, че политическите лидери са се разбрали за провеждане на предсрочни парламентарни избори, завръщането на опозицията в Парламента и съставяне на правителство, което да изготви следващите избори.

Веднага след приключването на преговорите Никола Груевски и Зоран Заев започнаха пресконференции - единият в сградата на правителството, а другият в централата на СДСМ.

"ВМРО-ДПМНЕ преговаря със самочувствие и не позволи на СДСМ да избяга от избори. ВМРО-ДПМНЕ и аз лично като неин лидер винаги сме поставяли държавните интереси над всичко, над партийните. Целта на СДСМ бе перманентна криза, защото само в една дестабилизирана ситуация и криза виждат някакъв шанс за себе си", каза Груевски. Той съобщи, че депутатите от опозицията, които бойкотираха досега парламента се завръщат в Народното събрание на 1-ви септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com