Импийчмънтът срещу македонския президент бил "неоснователен"

799
Импийчмънтът срещу македонския президент бил "неоснователен"
Снимка: БГНЕС

Специална парламентарна комисия обяви предложението за импийчмънт на македонския президент Георге Иванов за неоснователно, съобщиха местните медии.

Стартирането на процедура по отстраняване от длъжност на държавния глава беше предложено през април от опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) на Зоран Заев.

Поводът беше решението на Иванов от 12 април да прекрати всички разследвания срещу македонски политици, с цел стабилност преди парламентарните избори на 5 юни.

Президентът твърди, че неговите действия са изцяло съобразени с конституцията на страната и е имал най-добри намерения.

Решението му обаче предизвика нова вълна от недоволство в страната, до голяма степен предвождано от СДСМ, с искания за неговата оставка и отмяна на планувания вот.

В крайна сметка изборите бяха отменени, а парламентът свикан отново. Иванов отмени амнистията на 22 души, както и въведе възможността всеки друг от помилваните да подаде молба, с която разследването срещу него да бъде възобновено.

В самия край на миналия месец възобновения парламент създаде специална Комисия за оценка на основателността на Предложението за откриване на производство за установяване отговорността на президента на Република Македония.

Именно тя сега отсъди с 6 гласа „за” и 4 „против”, че действията на Иванов не предполагат започване импийчмънт.

Решението няма да спре обсъждането на процедурата в пленарна зала, което предстои на 13 юни, предаде БГНЕС.

На практика 6-те гласа „за” са на представителите на управляващата ВМРО, която има мнозинство в действащия парламент, докато 4-те против са от тези на СДСМ и ДСИ.

Решението на комисията е подкрепено от 5-страничен доклад.

„Управляващото мнозинство си осигури мнозинство в Комисията, заради което не очаквахме, че ще имаме задълбочена процедура, каквато е практиката в демократичните страни”, заяви Рената Декоска от СДСМ.

Според нея в комисията не е имало задълбочено разглеждане на доказателствата и установяване на фактите.

Политическата криза в западната ни съседка продължава вече повече от година. Тя беше предизвикана от разкрити от Зоран Заев и СДСМ записи на телефонни разговори, уличаващи ключови фигури от управляващата ВМРО-ДПМНЕ в корупция и злоупотреба със служебно положение.

След месеци на протести се стигна до Договора от Пържино, сключен под егидата на ЕС, между 4-те основни политически сили.

Те се съгласиха на провеждане на предварителни парламентарни избори тази година. СДСМ обаче оттегли съгласието си за вота, тъй като според партията в страната няма условия за честни избори. С тази оценка в последствие се съгласиха Брюксел и Вашингтон, което доведе до отмяна на вота и ново свикване на стария парламент.

Според повечето предварителни проучвания ВМРО щеше отново да си осигури управляващо мнозинство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com