Желязков: България и Албания са пример за етническа и религиозна толерантност

1024
Желязков: България и Албания са пример за етническа и религиозна толерантност
Снимка: БГНЕС

България и Албания са пример за етническа и религиозна толерантност и това е гаранция за техния просперитет като нации и държави. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с българската общност в Тирана по повод Националния празник на България – 3 март, съобщават от пресцентъра на НС. 

Председателят на парламента е начело на парламентарна делегация, която беше на официално посещение в Албания. На отбелязването на тържествената дата присъстваха министърът на вътрешните работи на Албания Таулант Бала, албанският президент (2017-2022) Илир Мета, представители на изпълнителната власт, дипломати и общественици.

Още: "Нямаме висящи въпроси с Албания": Желязков е получил уверение за правата на българите там (СНИМКИ)

"През изминалите десетилетия България и Албания споделят сходна историческа съдба, но винаги стремежът към свобода, демокрация и добруване е бил водещ в политическия, историческия и демократичния ни път", отбеляза в словото си Росен Желязков. "Ние добре разбираме и симпатизираме на албанския народ за усилията, които полага за европейска интеграция и по време на визитата си подчертахме подкрепата на България за пътя, по който Албания върви", подчерта той. "Вярваме, че скоро Албания ще стане член на ЕС, защото заслугите и постигнатите резултати са впечатляващи", добави председателят на Народното събрание.

"Днес ние видяхме една модерна, развиваща се, устремена към бъдещето и към европейския правов ред в Албания", заяви Росен Желязков и уточни, че страната е показала политическа воля, обществена енергия и стремеж към достигане на принципите, обединяващи европейските народи. "За нас най-важното е зачитането на правата на българското малцинство, чието признаване през 2017 година и постоянната работа за създаването на равни възможности, са гаранция и пример за подражание", добави председателят на Народното събрание.

Още: "Никога няма да забравим всяка важна подкрепа от България": Зеленски се срещна на четири очи с Росен Желязков (СНИМКИ)

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, разговаря в Тирана с президента на Република Албания Байрам Бегай и с председателя на Народното събрание на Република Албания Линдита Никола. В състава на българската делегация са председателят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за приятелство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), народният представител Ванина Вецина (ПГ „ПП-ДБ“), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид, председателят на Групата за приятелство България-Албания Климент Шопов (ПГ на „Възраждане“), народният представител и член на Групата за приятелство България-Албания Румен Гечев (ПГ „БСП за България“) и народният представител Павела Митова (ПГ „Има такъв народ“).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com