Кипър е застрашен от нова турска инвазия?

5165
Кипър е застрашен от нова турска инвазия?

Турция заплашва с оръжия и изпраща военни кораби до Кипър, целта е да наложи собствената си политика на острова, пише днес в. „Cyprus Today“.

Вестникът на кипърските турци се позовава на публикации в гръцкия печат на разделения остров и предупреждава за възможен военен конфликт, в който Турция ще използва военната си мощ, за да постави въпроса за енергийните източници на масата на преговорите.

Гръцкият кипърски в.“Филефтерос“ подчертава, че външният министър на Северен Кипър Кудрет Йозерсай в последните си изявления лансира именно този начин за разрешаване на спора по кипърския въпрос и този за находищата на природен газ в Средиземно море. „Очаква се в близките дни да стане ясно дали турската страна ще успее да „пакетира“ в едно кипърския въпрос и енергийния спор, и по-специално по време на предстоящата визита на зам.-министъра по въпросите на Европа и Евразия на САЩ А. Уес Мичъл. Посещението му в Кипър се отлагаше по причина на турската страна, възможно е да няма военна намеса, за да не възникне допълнително напрежение между САЩ и Турция“, пише вестникът.

Посочено е, че турската страна на острова придвижва своя платформа за сондажи, но от друга страна се прогнозира, че и Турция ще започне пробиване около Кипър. „Филефтерос“ отбелязва, че не е изключено кипърската гръцка страна и Атина да постигнат налагане на вето по време на заседанието на Европейския съвет през следващата седмица, ако Турция не спре с предизвикателствата и заплахите за кипърските гърци и Гърция. Вестникът цитира външния министър на Северен Кипър Кудрет Йозерсай, който пред Ройтерс е заявил, че не е възможно да има тристранни преговори и подчертава, че списъкът на претенциите расте – след разделянето на властта кипърската турска страна иска равно разпределение и на природните богатства.

Според говорителя на кабинета в гръцката част на острова Продромос Продрому обаче кипърските турци не искат нищо друго, освен промяна на датата на преговорите. „Ние сме наясно с всички опити на турците, в миналото те искаха сформирането на смесени комисии, но това не бе възможно. На всеки етап кипърските могат да участват процесите, свързани с Република Кипър, тъй като те са нейни граждани и не е вярно, че те са оставени на ръба. Бившият премиер на гръцки Кипър Глафкос Клиридис беше предложил на турската част съвместна група за преговори с ЕС, но получи отказ. А искането за комисии по въпросите за природния газ е само с цел отвличане на вниманието от кипърския въпрос, преговорите по който са в напреднала фаза“, коментира Продрому пред RIK, предаде БГНЕС.

В друга публикация „Филефтерос“ посочва, че гръцката страна на острова е разтревожена от изненадващите действия на Анкара, която изпраща собствена платформа за сондиране по всички точки около Кипър. Едно от опасенията е, че турската платформа ще бъде изпратена веднага след срещата във Варна и Анкара вече има редица предимства. Гръцкото кипърско правителство заяви, че е възможен сценарият кипърската гръцка страна и Гърция да използват правото си на вето по време на заседанието на Европейския съвет преди Варненската среща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com