Косово започва да глобява шофьорите със сръбски номера, ЕС вика Вучич и Курти, за да избегне ескалация

1346
Косово започва да глобява шофьорите със сръбски номера, ЕС вика Вучич и Курти, за да избегне ескалация
Снимка: Getty Images

Ден преди Косово да започне да глобява всички сърби, живеещи в страната, но ползващи сръбски регистрационни номера на автомобилите си, ЕС ще опита да тушира напрежението между Белград и Прищина. Топ дипломатът на блока Жозеп Борел ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти в Брюксел днес.

На 22 ноември започват глобите, които Косово ще налага, като ще продължат до 21 януари 2023 г., според местната медия KoSSev. Именно този въпрос бе в основата на напрежението по границата между двете държави през лятото, когато имаше изстрели и блокирани гранични пунктове.

Бившият посланик в Косово: Ситуацията е взривоопасна и проблемите се задълбочават

"Периодично в Северно Косово възниква напрежение. Но този път случващото се изглежда по-задълбочено. Нещо, което не се беше случвало сл...

Борел изтъкна преди днешната среща необходимостта да се върви към нормализиране. „Нуждаем се от деескалация на ситуацията, да спрем постоянното управление на кризите и вместо това да вървим към нормализиране на отношенията“, написа Борел в Twitter снощи.

Преди началото на изпълнението на новата фаза от решението на правителството на Косово за регистрационните номера, което включва наказание за шофьорите, ЕС организира извънредната среща. На нея ще присъства и специалният пратеник за диалога Мирослав Лайчак. Първоначално са предвидени двустранни срещи между Борел и представителите на Белград и Прищина, последвани от тристранна среща, както съобщава KoSSev, цитирана от БГНЕС.

„Фокусът на спешната среща ще бъде намирането на изход от настоящата криза и избягването на по-нататъшна ескалация на ситуацията и напрежението на място, с акцент върху регистрационните номера и връщането на сърбите от Косово в косовските институции“, каза Борел.

В навечерието на срещата Държавният департамент на САЩ също изрази подкрепата си за диалога с надеждата да се постигне споразумение.

„Всички страни трябва да предприемат стъпки за намаляване на напрежението и осигуряване на мир и стабилност. Действия и реторика, които увеличават възможността за насилие, излагат живота на невинни хора и международните мироопазващи сили на място на ненужен риск“, каза говорител на Държавния департамент на САЩ пред Радио Свободна Европа.

Курти: Прищина е в тясна връзка със съюзниците заради ситуацията в Северно Косово

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че правителството му е увеличило координацията с международните съюзници поради ситуацията, създ...

Президентът на Сърбия каза, че не е оптимист, че ситуацията е по-трудна, отколкото през последните десет години, както и че не смята, че Курти ще се съгласи да отложи прилагането на решението относно регистрационните номера. А дори да се съгласи - "това нищо не означава", смята Вучич. Той повтори условията на сърбите от Косово - да сформират Съюз на сръбските общини (ССО) и да отменят решението за номерата. Досега властите в Прищина отказваха да изпълнят и двете искания.

Днешните срещи се провеждат преди началото на изпълнението на втория етап от решението за пререгистрация - наказване на водачи, които не са преминали към косовски номера. Всъщност, въз основа на решението на косовското правителство от октомври, фазата на наказание в размер на 150 евро трябваше да започне да се прилага от днес. Вчера обаче, малко след като Белград и Прищина потвърдиха срещата на високо ниво, косовската полиция обяви, че първата фаза ще продължи до края на деня, а втората ще започне на 22 ноември.

Президентът на Сърбия каза вчера, че "адът ще избухне на земята", ако специални части участват в наказването на тези, които не са преминали към косовските номера, но също така заяви, че се надява да няма въоръжен конфликт.

Към днешна дата са издадени 1740 предупреждения към шофьори, които са отказали да сменят номерата на превозни средства, издадени от Сърбия.

ОЩЕ: НАТО призова Сърбия и Косово да не увеличават напрежението

Бивш сръбски президент: Очаква се опасно за Белград споразумение с Косово до декември

Напускането на институциите на властта в Прищина от сърбите в Косово, както и свалянето на дрон, летял от посока Косово, и вдигането на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com